Slovenya, Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıyacak

Slovenya başta olmak üzere bir dizi Avrupa ülkesinin Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıması bekleniyor.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı bir dizi Avrupa ülkesinin Filistin'i devlet olarak tanıması bekleniyor.

Times of Israel'den Raphael Ahren'e göre, Slovenya'nın İsrail büyükelçisi Barbara Sušnik, ülkesinin yakında Filistin devletinin tanınması yönünde oy kullanacağını teyit etti. Elçi, Filistin'in muhtemel tanınmasının İsrail'e düşmanlık olarak görülmemesi gerektiğini söyleyerek, "İsrail ile iyi ilişkiler kurmaya kararlıyız. Tel Aviv'deki elçiliğimiz 1994 yazında açıldı. Ne yazık ki, İsrail asla Slovenya'da bir elçilik açmadı" ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra Kanal 10 muhabiri Barak Ravid, Slovenya'nın Trump'ın Kudüs kararına tepki olarak önümüzdeki haftalarda Filistin'i devlet olarak tanımasının beklendiğini ifade etti. Ravid'e göre, kıdemli yetkililer, 3 diğer Avrupa ülkesinin de aynı adımı atacağını düşünüyor.

Bununla birlikte, Slovenya hükümeti konuyu parlamentoya taşıdı. 31 Ocak'ta Slovenya Parlamentosu Dışişleri Komitesi'nin bu konu üzerine ilk oylamayı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Ravid, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Slovenyalı vekilleri ikna etmeye çalıştığını ancak kararın geçeceğini ve Slovenya'nın Filistin'i devlet olarak tanıyacağını belirtti. Ravid'e konuşan Kudüs'teki üst düzey yetkililer, Slovenya'ya ek olarak, AB üyesi Lüksemburg, İrlanda ve Belçika'nın da aynı adımı düşünmekte olduğunu belirtti.

Ravid'e göre, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, birkaç gün önce bir grup Avrupa ülkesinin Filistin'i tanımasını istedi ve bu yolda Fransa'yı ikna etmeye çalışıyor.

Kısa süre önce İsrail'i ziyaret eden İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak tanımayı ciddi olarak düşünmekte olduğunu bildirmişti.

Ravid'e konuşan yetkililer, Belçika hükümetinin de Filistin'i tanımayı düşündüğünü belirtirken, Kudüs'ten bir yetkili, "Filistin devletinin bir anlaşma çerçevesi dışında tanınması, barışa ulaşma ihtimalini zayıflatıyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Le Monde'a göre, Fransa hükümeti devlet olarak tanınmadan evvel Filistin yönetiminin AB'deki statüsünü yükseltmek için Brüksel'deki AB genel merkezi ile temaslarını sürdürüyor.

Habere göre, Fransa hükümeti, AB'nin Filistin yönetimi ile geçmişte İsrail'le imzalanana benzer bir serbest ticaret anlaşması imzalamasını öneriyor.