Sırplar ve Suriyeliler: Savaşın acısı onları birleştirdi

Yugoslavya Savaşı’nın anılarının hala canlı olduğu Belgrad’da halk, Suriye’deki savaştan kaçan ve batı Avrupa’ya gitmeye çalışan yüz binlerce Suriyeliye yardım için seferber oldu.

Dış Haberler

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, 1990’lı yıllarda yaşanan Yugoslavya Savaşı ile hayatları altüst olan halk, savaştan kaçan Suriyelilere kucak açtı.

Son aylarda ülkelerinden kaçarak Avrupa’nın batısına geçmeye çalışan binlerce Suriyelinin akın ettiği Belgrad’da, 20 yıl önce kendi ülkelerinde yaşanan savaşın izlerini hâlâ yaşayan yerel halk, Suriyeli sığınmacılara yardım için harekete geçti.

Çok sayıda kişinin Belgrad’daki parklarda kalan binlerce Suriyeliye yardım için seferber olmasının ardından, ülkedeki yerel yetkililer ve insan hakları örgütleri de mültecilere yardım amacıyla danışma büroları kurdu. Bu yolla Suriyelilere temel ihtiyaçlarını karşılamaları için yardım eden Belgrad’daki yetkililer ve gönüllüler, ayrıca savaşın yaralarını sarmaya çalışan sığınmacılara tıbbi ve psikolojik destek de veriyor.

SURİYELİ MÜLTECİLERE BÜYÜK DESTEK
Kentte Suriyelilere destek kampanyası hızla büyürken, ülkenin belli başlı parklarında Suriyeliler için çadırlar kuruluyor. Bir taksiciler birliği de ücretsiz olarak gönüllülerden topladığı yardımları Suriyelilere dağıtarak kampanyaya destek veriyor.

AFP’ye konuşan 28 yaşındaki Suriyeli avukat Hiba, “İnsanlar parka gelip bize giyecek, yiyecek ve hatta para getiriyor. Çocuklarla oynuyorlar ve bu çok hoş bir şey. Bu çocukların içinden geçtiğimiz bu zorlu dönemi bir an için unutmasını sağlıyor” diyor.

Kız kardeşi ve üç yeğeni ile Almanya’ya gitmeye çalıştığını ve yerleşir yerleşmez Şam’da kalan kocası ve iki oğlunu da yanına almak istediğini anlatan Hiba, Sırbistan’da kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini şu sözlerle anlatıyor: “Makedonya’da sınırda bekletildiğimiz ve polisten dayak yediğimiz üç günün ardından, burada sevgiyle karşılandık. Hatta ülkeye girerken polis çocuklara oyuncak verdi.”

YUGOSLAVYA SAVAŞI'NIN ANISI
Suriyelilere yardım kampanyasının büyümesinde sosyal medya da önemli rol oynuyor. Örneğin sığınmacı bir aileyi bir süre evinde misafir eden Jelena Milic’in aileyle çektirdiği fotoğraflar sosyal medyada birden popüler olmuş ve Suriyelilere yardım için çeşitli sosyal medya grupları kurulmasına vesile olmuş.

Belgrad’da sığınmacılar için önemli olan yerleri gösteren Arapça bir harita hazırlanmasına da öncülük eden Milic, Belgrad halkının 1990’larda Yugoslavya’nın dağılmasıyla sonuçlanan savaşta da yüz binlerce mülteciye kucak açtığını ve Suriyelilere yönelik dayanışmanın kendisini çok mutlu ettiğini anlatıyor.

SAĞCI SIRPLAR RAHATSIZ
Kendisi de bir Alman olan ve Suriyelilerin kaldığı bir parka her gün giderek çocuklara Almanca öğreten Susanne Simon-Paunovic de, “Buradaki insanların savaşla ilgili anılarının olması mültecilere sempatik geliyor. Gidecekleri yere ulaştıklarında hemen bize mesaj gönderiyorlar” diye konuşuyor.

Buna karşın Sırbistan’daki yabancı karşıtı ve sağcı grupların bu duruma yaklaşımı pek dostça değil. Yardım kampanyasının öncülerinden olan Milic, son dönemde bazı tehdit mesajları aldığını söylerken, bazı aşırı sağcı örgütler de mültecilerin geçişini engellemek için Macaristan’ın Sırbistan sınırına ördüğü duvarın bir benzerinin Makedonya sınırına inşa edilmesini istiyor.