Sınır Tanımayan Doktorlar'dan Kobani açıklaması

Miştenur Hastanesi'nde siviller ve sağlık personelinin YPG'nin hedefi olduğu iddialarına, Sınır Tanımayan Doktorlar'dan yalanlama geldi.

YPG güçlerinin Kobane'de bulunan Miştenur Hastanesi'nde görevli doktor ve hemşireleri öldürdüğü iddialarına, Sınır Tanımayan Doktorlar'dan (MSF) yalanlama geldi. Hastanenin imha edilişi esnasında tıbbi personel ve sivil halkın hiçbir zarar görmediğini belirten MSF ekibi, inşaat halinde bulunan hastanenin YPG'nin müdahalesi esnasında tam olarak hizmet vermediğini açıkladı.

Kobani'de 200’ü aşkın sivili öldüren IŞİD'e karşı operasyon başlatarak kentte üstünlüğü ele geçiren YPG, Miştenur Hastanesi’ne sığınan son bir gruba, “ellerinde sivil rehineler bulunduğu” iddiası nedeniyle müdahale edememişti. Cumartesi günü ise hastanede sivil rehine bulunmadığın tespit eden YPG, binayı havaya uçurmuştu.

YPG'nin operasyonundan sonra, Yeni Şafak ve bir dizi yayın organında, hastanenin sağlık personeli ve rehinelerle birlikte imha edildiği ve çok sayıda sivil can kaybı yaşandığı öne sürülmüştü.

İDDİALAR DOĞRULANMADI

İddialar üzerine açıklama yapan MSF, “Sınır Tanımayan Doktorlar, MSF ekibinin, Kobani'de gerçekleşen son saldırıda  yaralandığı veya öldüğü iddia edilen haberleri medyadan takip etmektedir. Bu haberler doğru değildir ve MSF tarafından doğrulanmamıştır" dedi.

Görev Başkanı Jason Mills de hastanenin henüz inşaat halinde olduğu için hizmete tam olarak açılmadığına işaret ederek, "25 Haziran’daki saldırıda, Kobani'de bulunan Miştenur Hastanesi henüz yapım aşamasındaydı. Saldırı sırasında, tesis tam olarak faaliyette değildi. Sabahın ilk saatlerinde tesis, IŞİD güçleri tarafından işgal edildiğinde içeride tıbbi ekip veya hasta bulunmuyordu. Bu saldırı boyunca MSF ekibinden hiç kimse yaralanmamış veya öldürülmemiştir” ifadelerini kullandı.