Sınır Tanımayan Doktorlar ABD soruşturması istemiyor

​Kunduzda bir hastanenin bombalanmasıyla ilgili olarak ABD güdümünde gerçekleştirilen soruşturmaya güvenilemeyeceğini belirten Sınır Tanımayan Doktorlar, bağımsız ve tarafsız soruşturma için çağrı yaptı.

Dış Haberler

ABD’nin Afganistan Kunduz’daki hastaneyi bombalaması üzerine başlayan “savaş suçu” tartışması giderek alevleniyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MFS) adlı örgüt, bombardımanla ilgili bağımsız bir soruşturma açılmasını istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Pentagon, NATO ve ABD Afgan ortak askeri güçlerinin katılımıyla kendi iç soruşturmasını yürüten ABD bağımsız bir soruşturmayı kesinlikle istemiyor.

Konuyla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner’ın açıklamada bombardımanın savaş suçu olmadığı ve “trajik bir kaza” olduğu savunuldu.

Öte yandan, bağımsız uluslararası soruşturma için başvuruda bulunan MFS’nin Başkanı Dr. Joanne Liu, olayın soruşturmasının Cenevre Konvansiyonunca savaş suçlarını soruşturmak için oluşturulmuş prosedüre göre ve Uluslararası İnsani Hakikat Bulma Komisyonu tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Açıklamasında “savaşın bile kuralları olur” diyen Liu, “bu saldırı yalnızca bizim hastanemize değil aynı zamanda Genevre Konvansiyonuna da yapılmıştır. Buna tolerans gösterilemez,” ifadelerini kullandı.

Bombardımanın gerçekleşmesinden bu yana ABD’nin olayın nasıl olduğuyla ilgili 4 kez farklı ifadeler kullanmış olmasına değinin Liu, bu “tutarsızlığa” karşı bağımsız ve tarafsız bir soruşturmanın şart olduğunun altını çizdi.

ABD önce bombardıman için Afgan kuvvetlerinin talepte buluduğunu açıklamış, daha sonra ise talebin kendi güçlerinden geldiği ortaya çıkmıştı. Liu, bu şartlar altında ABD, NATO ve Afgan güçlerince yürütülen askeri bir savunmaya güvenemeyeceklerini ifade etti.

Kunduz’da bulunan MFS’ye ait hastanenin ABD uçaklarınca bombalanması üzerine 22 sivil yaşamını yitirmiş, kamuoyunda büyük tepki yaratan olay savaş suçu olarak nitelenmişti.