Şili, kıyı şeridinde plastik poşet kullanımını yasaklıyor

Şili, önümüzdeki 12 ay içinde tüm kıyı kentlerinde plastik poşet kullanımını yasaklamayı planlıyor.

Dış Haberler

Şili, önümüzdeki 12 ay içinde tüm kıyı kentlerinde plastik poşet kullanımını yasaklayan ilk Latin Amerika ülkesi olacak.

New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 72. oturumunda konuşan Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, yasağın "halkın okyanusları korumaya katkıda bulunmasına izin vereceğini" söyledi.

Bachelet ayrıca, hükümetin mevzuatı tamamlamak üzere tatil sezonlarında plaj temizlemelerini koordine etmesini istiyor. Her iki çaba da hükümetin küresel ısınmayı azaltma taahhüdünün bir parçası.

Şili kongresi önümüzdeki ay tasarıyı oylayacak.

Tasarı geçerse, plastik poşetleri kullanan ve dağıtan işyerleri 300 ABD doları para cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Şili Çevre Bakanı Marcelo Mena, Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamanın ardından Twitter hesabında, Şilili olduğu için "gururlu" olduğunu yazdı. Mena, 80 milyon ton plastiğin okyanusa girdiğini ve "tüm deniz kuşlarının yüzde 90'ının karnında plastik olduğunu" söyledi. Mena; "2050 yılına kadar plastik kullanımını düzenleyemezsek, okyanusta balıktan çok çuval olacak" dedi.

Sahil boyunca plastik torba kullanımını yasaklama kararı, Eylül ayında Waste Atlas tarafından yayınlanan ve Şili'nin dünyadaki plastik atıkların önde gelen üreticilerinden biri olduğunu ortaya koyan bir çalışmanın ardından geldi.

Şilililer günlük ortalama kişi başı, 1.25 kilo atık üretiyor. Yine aynı araştırmacılar, Şili kıyılarında yüzölçümü 2 milyon kilometreden fazla olan bir plastik ada buldu.

Plastik torbaları yasaklamak için tasarlanan yasada yalnızca kıyı alanları hedefleniyor çünkü edinilen bilgilere göre, ülkenin sahil şeridinde bulunan plastik çöplerin çoğu, tatil sırasında şehir içindeki Şilililer tarafından kullanılanlardan oluşuyor.