Sığınmacıları gerekçe gösteren Alman sermayesi, işçi haklarına gözünü dikti

Almanya'da sığınmacılar gerekçe gösterilerek sosyal haklar budanmak isteniyor. Patronlara hizmet veren IFO Başkanı, asgari cüret kaldırılmalı, emeklilik yaşı yükseltilmeli, daha uzun saatler çalışılmalı taleplerinin faturasını, sığınmacılara kesti.

Dış Haberler

Sermaye kuruluşlarına danışmanlık veren Almanya'nın en etkili  Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü İFO'nun Başkanı Hans Werner Sinn, sığınmacı sorununu gerekçe göstererek asgari ücretin kaldırılmasını, yeni bir ''iş ve sosyal reform politikası''nin hayata geçirilmesini önerdi.

Die Zeit Online'a konuşan Sinn, asgari ücrete son verilmesini, daha uzun çalışılmasını, emeklilik yaşının daha da uzatılmasını önerdi. Tüm bu sosyal hak budamalarının ise tek bir gerekçesi var: Sığınmacılar. 

SIĞINMACILAR BAHANE EMEK DÜŞMANLIĞI ŞAHANE

''Sığınmacı akını yeni bir Agenda 2010'u zorunlu kılıyor'' diyen Sinn, sığınmacıların topluma entegrasyonunun ancak köklü reformlar ile çözülebileceğini iddia ederek şunları söyledi: ''Göçmen kişi iş bulamazsa entegre de olamaz. Entegre olamadığında ise, toplumsal huzursuzluk baş gösterir.''

Hans Werner Sinn, ''Almanlar daha uzun çalışmalı. Sınırlar kapatılmalı. Emeklilik yaşı yükseltilmeli ki, sığınmacıları besleyebilsin'' dedi.

Sinn'in ''hemen yürürlükten kladırılsın'' dediği asgari ücret politikası, 1 Ocak 2015'den beri yürürlükte olup, 8 avro 50 senttir. İFO Başkanı, sözü geçen asgari ücret politikasının 'ülke ekonomisi için yararlı olmadığını savunmuş, bu uygulama ile yaklaşık 900 bin iş alanının yok edildiğini iddia etmişti. Şimdi, asgari ücret politikasından vazgeçilmesi ile sığınmacılara iş alanının açılması durumunda bu 900 bin iş alanının tekrar 'kurtarılabileceği'ni söylemekte.

SON YILLARIN EN ETKİLİ EMEK DÜŞMANI POLİTİKASI

İFO Başkanı Sinn'nin örnek göstererek güncellenmesini istediği ''Agenda 2010'', 14 Mart 2003 tarihinde dönemin SPD-Yeşiller koalisyon hükümetinin Sosyal Demokrat Başbakanı Gerhard Schröder tarafından ilan edilmiş, en etkili emek düşmanı dönüşüm politikalarının adı olarak anımsanıyor.

Alman işçi sınıfının yüz yıllık kazanımları bu sermaye yanlısı politika ile ciddi şekilde budanmıştı.