'Şebbihalar tarafından kaçırıldım' diyen gazeteci olayın tezgah olduğunu açıkladı

2012 yılında "Şebbihalar tarafından kaçırıldım" diyen gazeteci, olayın üstünden 3 yıl geçtikten sonra kimi araştırmalar yaptığını söyleyerek, kendini kaçıranların "Şii taklidi yapan Sünni bir çete" olduğunu açıkladı.

Dış Haberler

Richard Engel isimli ABD'li gazeteci, 4 NBC çalışanı ile beraber Aralık 2012'de "kaçırılmış"tı. Gözleri bağlanarak bir yere götürülen Engel, sonrasında da "kurtarılmış"tı. Kendini kaçıranın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yanlısı "Şebbihalar" olduğunu iddia eden gazeteci, Esad karşıtları tarafından kurtarıldığını söylüyordu.

Ancak olayın üstünden 2.5 yıl geçmesinin ardından NBC'ye yazan Engel, kendisini kaçıranın "Esad yanlısı Şii" taklidi yapan "Sünni" bir çete olduğunu açıklayarak kandırıldığını öne sürdü.

Engel ayrıca kendisini kaçıranlarla kurtaranların iletişimde olduğuna dair bulgulara ulaştığını da savundu. Gazeteci, kendisinin kaçırıldığı bölgeyi kontrol eden isim olan Kussab ile, Türkiye'nin de desteklediği El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam grubunun liderlerinden Ebu Eymen'in kişisel olarak da tanıştığına dikkat çekti.

Arapça konuşabilen ABD'li gazeteci, kendisini kaçıranların Şii aksanıyla konuştuğunu, evde Şii desenleri olduğunu ve konuştuğu kişilerin Esad'a bağlı olduğunu açıklamıştı.

O zaman da bunun doğru olmadığı söylenirken, olayı Avaaz isimli grubun ve ÖSO'nun sahte videolar hazırlayan bir grupla birlikte kurguladığı belirtilmişti.

Örneğin, "Öfkeli Arap" bloguyla tanınan Lübnan asıllı Esad Ebu Halil, Engel'in anlattığı hikayenin hiç inandırıcı olmadığını ironik bir dille söylemiş ve kanıtlarını sıralamıştı. Idlib'in Şii kasabası Fua, o zaman da silahlı çeteler tarafından kuşatılmıştı ve kaçıranların Engel'i "kendilerinin Şii olduğuna ikane etmek için oyun oynadığı" açıktı.

Engel kendisini kaçıranların sık sık taraf değiştiren bir suç çetesi olduğunu da öne sürdü.