SDG komutanı: ABD'nin Suriye'de kalmasını istiyoruz, SDG'yi birlikte kurduk

SDG'nin Rakka operasyonunu yöneten komutan, ABD'nin Suriye'de kalmasını istediklerini söylerken, Şam yönetimi ile müzakereye hazır olduklarını da dile getirdi.

Dış Haberler

Irak-Şam İslâm Devleti'nin (IŞİD) "hilafet devletinin" sona yaklaşmasıyla birlikte Suriye'de yeni bir gerilimin de alttan alta ısındığı biliniyor.

Bu gerilimin bir tarafında Rusya ve Suriye yönetimi dururken, diğer tarafında da ABD'nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) bulunuyor.

Al Monitor'dan Amberin Zaman'a konuşan SDG'nin Rakka operasyonu komutanı Mazlum Kobane'nin, ABD'li yetkililerle "iyi ilişkiler" geliştirdiği, ününün Washington'a kadar ulaştığı belirtiliyor.

Koalisyon yetkililerinin övgüyle bahsettiği Mazlum, Deyrezzor'a yönelen ABD ve SDG'nin bunu "Suriye halkının istekleri doğrultusunda" yaptığını ileri sürüyor. SDG'li komutan, Deyrezzor'da "gidebilecekleri yere kadar gitmek istediklerini" belirtiyor.

ABD'nin ve kendilerinin Rusya ve Suriye ile çatışmamaya çalıştığını ve yalnızca IŞİD'i hedef aldıklarını öne süren Mazlum Kobane, "sonuçta belli noktada anlaşılacak" diyor.

Suriye'de bir daha savaş çıkmaması için "istikrar" sağlanması gerektiğini kaydeden SDG'li, ABD'nin Suriye'de kalmasını istediklerini açıkça söylüyor:

Uluslararası camianın Kürtlere, tüm Suriye halkına karşı bir sorumluluğu vardır. Rusya’nın olduğu gibi, Amerika’nın da sorumluluğu vardır. Bizce de önemli olan bir daha Suriye’de iç savaş çıkmaması. Yeni bir savaş çıkarsa DAEŞ gibi terör yapıları yeniden hortlayıp dünyayı tehdit edecektir. Eğer uluslararası camia terörün bitmesini istiyorsa Suriye’de bir istikrar sağlanması gerekiyor. O yüzden Amerika dahil bütün güçlerin bu yöndeki sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor. Amerika’nın burada kalmasını istiyoruz.

Suriye ordusunun yanında, Şam yönetiminin onayıyla savaşan milis gruplarını "Şii milisler" olarak nitelendiren Mazlum, bu grupların kendileri için tehdit oluşturduğunu savunuyor.

Öte yandan Mazlum Kobane, "Suriye rejimi bir realitedir" diyerek, şimdiki yönetimle anlaşmak gerektiğini düşünüyor. 

"Rejim askeri olarak en azından şu an bulunduğu alanda diğer muhaliflere karşı bir zafer kazandı ve rejim kalıcıdır" diyen SDG'li, Esad'ın "gidici" olduğuna dair de herhangi bir emare bulunmadığını kaydediyor.

Kobane şunları da sözlerine ekliyor:

Temel hedefimiz merkezi hükümetle müzakere edip kurtardığımız bölgeleri belli bir statüye kavuşturmaktır. Bunun için merkezi hükümetle eğer gerekirse diyaloğa girmeye de hazırız.

Türkiye ile ilişkilerinin bozulma sebebi olarak PKK'yi değil, SDG'nin ABD ile geliştirdiği ittifakı gösteren Mazlum Kobane, Erdoğan'ın "bu politikalarla bir yere varılmayacağını anladığı takdirde" onunla barış yapılabileceğini, Türk liderin "pragmatik bir lider olduğunu" söylüyor.

SDG'li komutan, Şam yönetimi ile müzakereler sonucunda anlaşma sağlanamazsa savaş çıkacağını da sözlerine ekliyor.

ABD'nin birkaç aydır SDG'deki [Arap] savaşçıların maaşlarını "kısmen" ödemeye başladığını açıklayan SDG'li komutan, Suriye ordusunun saldırması durumunda ABD'nin kendilerini korumaya yönelik söz verdiğini belirtiyor.

ABD'nin Rojava'ya gelmesi ile "yeni bir savaş sistemi geliştirdiklerini" söyleyen Mazlum, ABD'nin de SDG'den bir şeyler öğrendiğini iddia ederek şunları kaydediyor:

Bizde fedakarlık var, öz güce dayanmak vardır, cesaret vardır. Onlar da bizden bunları öğrendiler. SDG’yi birlikte kurduk. İsmini de ben koydum.