Savaş uçağı pilotluğu tarihe karışıyor

ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı Ray Mabus, F-35’lerin son “insanlı uçakları” olacağını söyledi.

Tarihin en pahalı silah projesi olan F-35’lerle ilgili Salı günü ABD Kongresi Silahlı Hizmetler Alt Komitesi’nde düzenlenen soruşturmada konuşan Deniz Kuvvetleri Bakanı Ray Maybus, F-35’in son “insanlı savaş uçakları” olacağını söyledi.

Maybus, toplam maliyeti 1 trilyon doları bulması beklenen ve halen pek çok eksiği bulunduğu kaydedilen F-35 projesiyle ilgili soruşturmada, F-35 hakkında olumlu sözler etse de “geleceğin insansız hava araçlarında” olduğunu savundu.

ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı Donanma Birliği Deniz-Hava-Uzay 2015 Fuarı’nda da, “İnsansız sistemler, özellikle de otonom olanlar, giderek daha fazla alanda yeni ‘normal’ haline gelmeli. Örneğin ne kadar iyi olursa olsun ve uzun yıllar boyunca filolarımızda kullanmayı ne kadar istersek isteyelim, F-35’in Donanmanın satın alacağı ve uçuracağı en son insanlı taarruz uçağı olması gerekir ve öyle de olacaktır” diye konuşmuştu.

İnsansız hava araçlarıyla ilgili bakanlık bünyesinde yeni bir bakan yardımcılığı pozisyonunun da oluşturulacağını açıklayan Maybus, bu sayede insansız araçlarla ilgili tüm boyutların koordine edileceğini söyledi.

F-35’İN YAPTIKLARI 40 YILLIK UÇAKLARIN GERİSİNDE

Bu arada tarihin en pahalı silah projesi olan F-35’le ilgili oturumda konuşan Savunma Bakanlığı Operasyonel Denetim Direktörü Michael Gilmore, F-35’in kara birliklerine sağlayacağı desteğin, 40 yıldır kullanılan A-10 uçakları tarafından sağlanan destek düzeyine hiçbir zaman gelemeyeceğini söyledi.

Gilmore, bombardıman, taarruz ve kara birliklerine destek işlevlerini bir arada gerçekleştireceği iddiasıyla başlatılan F-35 projesinin “dijital iletişim eksikliklerinin” yanı sıra tehdit algılama sistemlerinde de hatalar olduğunu dile getirdi.