Salih Müslim: Türkiye’yle temas kurmak için bekliyoruz

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Türkiye ile temas kurmayı beklediklerini, Ankara’nın yersiz kaygılarından kurtulması gerektiğini söyledi.

Suriye’nin Kürt bölgesinde aktif Demoratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” oluşturma planları hakkında konuştu.

Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç’e konuşan Müslim, Suriye’nin kuzeyinde Kürt devleti kurmak gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi. PYD’nin ABD ve Fransa’dan, Türkiye’nin Rojava ve Suriye’nin belli bir bölümüne müdahalesine izin verilmemesini istediğini kaydeden Güvenç, Salih Müslim’in şu sözlerini aktardı:

Biz Türkiye ile temas kurmak için bekliyoruz. Şimdilik önemli olan bu yersiz kaygılardan kurtulmak. Sanırım bazıları yanlış yönlendiriyor. Onlar, “ABD Kürtlere şöyle yapıyor, böyle yapıyor” diyorlar. Biz kendi başımıza özgürüz. Amerikalılarla ilişkilerimiz sadece DAEŞ’e (IŞİD) karşı. Yani onlar bizim yönetim şeklimize, kimlerle diyalog kuracağımıza müdahale etmiyorlar. Bu ortak sadece DAEŞ’e karşıdır. Oradaki Türkmenleri, Kürtleri, Arapları gerçekten korumak istiyorlarsa, onlar (Türkiye) da bir diyalog içinde olabilir. PYD siyasi bir partidir. YPG siyasi parti değildir. YPG’yi, PKK ile ilişkili- ideolojik diye beğenmeyebilirler. Halkın hepsi aynı ideolojide değil. O zaman Türkiye de oradaki halk yönetimiyle temas kursun. Şimdi Kobani’deki kanton yönetimi PKK’li. Hepsi PYD’li mi? Değildir.

‘ESAD’LA BİR İLİŞKİMİZ YOK’

Müslim, PYD ile Suriye yönetimi arasında bir ilişki olmadığını, Ankara’nın 4 senedir yanlış bir iddiayla hareket ettiğini söyledi:

Ankara’nın 4 senedir yanlış olduğunu anlamadınız mı? Bizim hiçbir zaman ne Esed’le bir ilişkimiz oldu, ne de olur. Bunlar bizi karalamak için söylenen laflardı, bahaneydi. Hepsi apaçık ortada. Davutoğlu’nun Haseke’de PYD’nin Esad rejimi ile buluştuğu iddiası saçmalık. Bu kadar da olmaz. Örgütle bu kadar çatıştık, bu kadar şehidimiz oldu. Hala da bu saçmalıklar...