Sağlıkta 'kamu özel ortaklığı' modelinden uzaklaşan İngiltere, modeli başka ülkelere pazarlıyor!

Emperyalizm, "kamu özel ortaklığı" modelini tüm dünyaya "verimli" ve "maliyet etkin" sloganlarıyla pazarlarken; İngiltere'de iki bakan bu modelin yol açtığı büyük borç krizinden ve oluşan maliyetin vergi mükelleflerine yıkılmasından yakındı.

İlker Belek

İngiltere Sağlık Bakanı Jeremy Hunt, parlamentoda yaptığı konuşmada kendisi açısından en önemli konunun hastanelerin şu anda yüz yüze bulundukları ve "kamu özel ortaklığı" modelinin neden olduğu büyük borç krizi olduğunu belirtti.

Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox da "kamu özel ortaklığı" modelinin yarattığı maliyetin vergi mükelleflerince yüklenildiğini açıkladı.

Ama emperyalizm iki yüzlüdür: Aynı iki bakan "kamu özel ortaklığı" projelerini diğer ülkelere “verimli” ve “maliyet etkin” diye pazarlayan Healthcare UK isimli hükümetle bağlantılı bir kuruluşta birlikte çalışıyorlar.

Bizde konu çok popülerken, bu model Erdoğan’ın hayallerini oluşturuyorken bu açıklamalar yeterince uyarıcı mı acaba? Sonra yine “kandırıldık” denilmesin. Emperyalistlerin kandırmaya, sömürmeye çalıştıkları kesin ama “kandırılmak” da birilerinin işi gibi görünüyor.

Sözünü ettiğimiz pazarlama, örneğin St Bart’s "kamu özel ortaklığı" projesi üzerinden yapılıyor. Oysa bu projenin maliyeti, projeyi hükümetin üstlenmiş olması durumuna göre tam altı kat daha fazla. Üstelik sağlık hizmetinde önemli nitelik sorunlarına yol açtı ve ülkedeki herhangi bir yerel sağlık kurumunun sahip olabileceği en büyük finansal açığa neden oldu.

Değişik İngiliz şirketleri Liberya, Sierra Leone, Brezilya gibi 18 ülkedeki sağlık programlarının "kamu özel ortaklığı" yoluyla hayata geçirilmesi için finansman sağlayıp inşaat işinde de yer alıyorlar. Çok kârlı çıkacakları kesin.

Bu ülkelerden biri de Peru... Peru’da iki hastane "kamu özel ortaklığı" yoluyla İngiliz şirketlerince hizmete sokuldu. Finansman Peru hükümeti tarafından sağlanmış ve hastaneler hükümet tarafından inşa edilmiş olsaydı maliyet yarıya düşmüş olacaktı.

Kaynak