Sağcı lider Le Pen psikiyatrik teste sokulacak

Fransa’da sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen, şiddet içeren IŞİD saldırı paylaşımları sebebiyle psikiyatrik teste tabi tutulacak.

Dış Haberler

Fransa’da sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen’in 2015 yılında sosyal medya hesabından yaptığı IŞİD paylaşımları gerekçesiyle psikiyatrik testlere girmesi isteniyor.

2015 yılında Paris’te 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan IŞİD saldırılarının ardından olayın şiddet içeren görüntülerini paylaşan Le Pen, suçlu bulunursa üç yıl hapis veya 75 bin avro para cezasına çarptırılacak. Mahkeme bugün, devam eden dava kapsamında Le Pen’in psikolojik değerlendirmeye tabi tutulmasına karar verdi.

'BENİ DELİ GİBİ GÖSTERMEK İSTİYORLAR'

Le Pen kararın ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada “IŞİD vahşetini tweet ile kınadığım için 'adalet sistemi' beni psikiyatrik testlerden geçiriyor! Daha ne kadar ileri gidecekler?” ifadelerini kullandı. Yargının kendisini “deli gibi” göstermek istediğini öne süren Le Pen, “Yargı’nın beni ne kadar zorlayacağını görmek istiyorum” dedi.

SALVİNİ'DEN ŞAŞIRTMAYAN DESTEK

Irkçı açıklamalarıyla bilinen İtalya'nın İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise "Bir mahkeme Le Pen hakkında psikiyatrik muayene kararı veriyor. Söyleyecek bir şey bulamıyorum! Le Pen ve özgürlük yanlısı Fransızlarla dayanışma içindeyim" açıklamasında bulundu.

Marine Le Pen, 2015 yılında sosyal medya hesabından IŞİD'e ait 3 fotoğraf paylaşmış, bunun üzerine Nanterre Savcılığı da Le Pen hakkında şiddet içerikli fotoğraflar yayınladığı gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı.

Marine Le Pen, 2015 yılında Amerikalı gazeteci James Foley'nin infazına dair görüntüleri Twitter hesabından paylaşmıştı.

Avrupa Parlamentosu (AP), ve Fransa Ulusal Meclisi aynı gerekçeyle daha önce Le Pen'in dokunulmazlığını kaldırmıştı.