Saakaşvili, Ukrayna Devlet Başkanı yardımcılığına atandı

Ülkesinde yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan eski Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili’nin Ukrayna Devlet Başkanı yardımcılığına atandığı açıklandı.

Dış Haberler

Bir süredir Ukrayna hükümetinde görev alması gündemde olan, Gürcistan eski Devlet Başkanı Saakaşvili’nin Ukrayna Devlet Başkanı yardımcılığına atandığı açıklandı. Atamayla ilgili Ukraynalı yetkililerce yapılan açıklamada Saakaşvili’nin Ukrayna’nın “reform yolunda” önemli roller üstlenmesinin beklendiği söylendi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, “Saakaşvili bundan böyle Ukrayna’nın ve dolayısıyla dışarıda bulunan Ukrayna toplumunun dünyada temsil edilmesinde rol üstlenecek,” dedi.

Konuyla ilgili bir açıklama da Saakaşvili’den geldi. Devlet Başkanlığı döneminde Gürcistan’ın Rusya ile Güney Osetya anlaşmazlığı nedeniyle girdiği çatışmalarda uğradığı hezimetin ardından makamını yitiren ve bir süredir “yolsuzluk” suçlamasıyla yargılanmakta olan Saakaşvili, Ukrayna’nın “yolsuzluk ve adaletsizliklerden arındırılmış, daha iyi bir geleceği hak ettiğini,” söyledi. Yakın zamanda Uluslararası Reform Danışma Konseyi’nin başına getirilen Saakaşvili’nin yalnızca Ukrayna’da değil, diğer eski Sovyet ülkelerinde de uluslararası kapitalist sisteme eklemlenme süreçlerinde gerekli reformları yönetmesi için rol üstlenmesi gündemde.

AMAÇ KAPİTALİST DÜNYA SİSTEMİNE EKLEMLENMEK

Saakaşvili, bugün Gürcistan’ın NATO’nun tatbikat arenası haline gelmesinin önünü açan “Gül Devrimi” ile Devlet Başkanlığı’na yükselmişti. 2003’ten 2008’deki Osetya savaşına dek eski bir Sovyet cumhuriyeti olan ülkesinin kapitalist dünya sistemine eklemlenmesi için gerekli ekonomik ve politik reformların yapılması sürecini yönetti.

Ukraynalı yetkililer bir süre önce bir dizi ABD ve AB yanlısı “yabancı” politikacı ve uzmanın hükümette çeşitli görevlere atanmalarını gündeme getirmiş, bu çerçevede de Saakaşvili’nin “Yolsuzlukla Mücadele Bürosunun” başına getirilmesi tartışılmıştı. Ancak o dönemde Saakaşvili Gürcistan vatandaşlığını bırakmak istemediğini açıklamıştı.

Ukrayna hükümetinde görev alan diğer “yabancı” isimler arasında Litvanya doğumlu Ekonomik Gelişme ve Ticaret Bakanı Ayvaras Abromavicius, ABD kökenli Finans Bakanı Natalya Jaresko, Gürcistan doğumlu Sağlık Bakanı Alexander Kvitaşvili yer aldı.