Saad Hariri'nin alıkonulmasının ayrıntıları belli oluyor

Washington Post yazarı Ignatius, Saad Hariri'nin Suudiler tarafından alıkonulmasının ayrıntılarını yazdı.

Dış Haberler

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Suudi Arabistan'da istifa etmesinin yankıları sürüyor.

Washington Post'tan David Ignatius'un yazısına göre, Hariri'nin gözaltına alınmasına giden süreç 30 Ekim'de başladı.

30 Ekim'de Riyad'a giderek Veliaht Prens Muhammed bin Selman (MbS) ve Arap İşleri Bakanı Samir el-Sabhan ile görüşen Hariri için her şey yolunda gidiyordu.

Bu görüşmede bin Selman, Lübnan hükümetine desteklerinin sürdüğünü söyledi. Hatta Hariri, ertesi gün Beyrut'a döndüğünde bakanlarla yaptığı toplantıda, Riyad'ın Lübnan ekonomisi üzerine yapılacak uluslararası bir konferansı destekleyeceğini, Lübnan ordusuna yardımların ve Lübnan'a yatırımların devam edeceğini aktardı.

Hatta Hariri, aynı toplantıda, Lübnan'ın Suudilerin hedefi olmayacağını, toplantıda hazır bulunan Hizbullah üyesi bakanlara da söyledi.

Başbakan, normalde 6 Kasım'da Kral Selman'la buluşmaya gidecekti. Ancak 3 Kasım'da MbS'nin protokol ekibinden acil bir çağrı aldı.

Cuma günü MbS ile görüşemeyen Hariri, Riyad'daki evinde kaldı. Ancak ertesi sabah 8'de, Suudi Arabistan için erken bir saatte, MbS ile görüşmeye çağırıldı.

Uzun süre ortadan kaybolan Hariri, aynı gün saat 14'te, televizyonda istifasını açıklarken görüldü. Ignatius da, istifa açıklamasındaki sert İran karşıtı tonun, Hariri için olağandışı olduğunu vurguluyor.

Hariri'nin sonraki iki gece Ritz-Carlton'da kaldığını ileri süren Ignatius, Başbakan'ın pazartesi Kral Selman'la görüştüğünü, sonrasında da Abu Dabi'ye giderek Veliaht Prens Muhammed bin Zayid ile görüştüğünü kaydediyor.

Suudilerin şimdi Saad'ın yerine onun kardeşi ve daha "şahin" birisi olan Baha'yı hazırladığını ileri süren Ignatius, Baha'nın yakın danışmanı Safi Kilo'yu 10 gün önce Dürzi lideri Velid Canbolat'la "Lübnan'ın geleceğini görüşmeye" gönderdiğini, ancak Canbolat'ın bu konuyu konuşmayı reddederek toplantıyı terk ettiğini ileri sürüyor.