Rusya'dan Polonya'ya sert uyarı: İkinci Dünya Savaşı anıtlarına dokunmayın

Rusya hükümeti, Polonya'yı uyararak İkinci Dünya Savaşı anıtlarına dokunulması durumunda yaptırımla karşılaşacağını açıkladı.

Dış Haberler

Polonya'daki sağcı hükümet geçtiğimiz ay anti-komünist bir yasaya daha imza atarak İkinci Dünya Savaşı anıtlarını da içeren bir tasarıyı kabul etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Polonya'yı anıtlara dokunmaması konusunda uyararak "asimetrik önlemler" alınacağını ve Polonya'nın yaptırımlarla karşılaşacağını açıkladı.

Izvestia'da yer alan haberde, Polonyalı yetkililerin vizelerinin iptal edilebileceği ve ticari ilişkilerin azaltılabileceği söylendi.

Kızıl Ordu, 1944-1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nı Polonya topraklarında yenilgiye uğratmıştı. Polonya'daki sağcı hükümetlerin bu durumdan rahatsızlık duyduğu biliniyor.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı bu ayın başlarında yaptığı açıklamada Polonya'da çıkartılan yasaları "provokasyon" olarak niteleyerek, bunların "sonuçları" olacağını bildirmişti.

Açıklamada "Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Polonya'yı kurtarmak için en yüksek bedeli ödedi, o ülkenin topraklarında 600 binden fazla Sovyet askeri ve subayı öldü. Yüz binlerce Sovyet savaş mahkumu Nazi toplama kamplarında öldürüldü, bunlar da Polonya topraklarındadır" denilmişti.

Polonya'da 500 kadar Sovyet savaş anıtı olduğu biliniyor.