Rusya'dan nükleer anlaşma açıklaması: Yanıtımız sert olur

Rusya ile Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekilme kararının ardından ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton bugün Moskova'ya gitti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Bolton'la görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada ABD'nin anlaşmadan çekilme kararının henüz resmiyet kazanmadığını ancak çekilme durumunda karşılıklarının sert olacağını söyledi.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya ile 1987 tarihli nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilme kararını açıklamasının ardından ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, bugün Moskova'ya gitti. Bolton'un Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev'le görüşmesi bekleniyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bolton ile görüşmesi öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilme prosedürlerinin henüz resmi olarak başlamadığını söyledi. Lavrov anlaşmanın olası bir tek taraflı çekilmeye dair belli bir prosedürü belirlediğini ifade ederek bu prosedürün henüz başlamadığını bildirdi.

"ABD Başkanı'nın kararını henüz görmedim" diyen Lavrov, resmi açıklamayı bekleyeceklerini, buna göre durum değerlendirmesi yapacaklarını söyledi.

Lavrov "Eğer bu açıklamayı John Bolton yapacaksa, dinleyeceğiz. Eğer bunu başka kanallar üzerinden yapacaklarsa, bu temaslara da hazır olacağız ve eğilimler yerine net olarak açıklanan kararlara göre tutumumuzu belirleyeceğiz" dedi.

ABD'nin anlaşmadan çekilmesi durumunda, Moskova'nın sert yanıtıyla karşılaşacağını dile getiren Lavrov "Defalarca söylediğimiz gibi ve Başkan Putin'in de Soçi'deki Valday Forumu'nda teyit ettiği gibi, bu alanda herhangi bir eylem karşılığını bulacaktır, çünkü stratejik istikrar ancak eşitlik temeli üzerinde başarıya ulaşabilir. Her koşulda bu eşitlik korunacaktır. Küresel istikrar konusunda sorumluyuz ve umarız ki ABD de bu sorumluluktaki payından vazgeçmeyecektir" diye konuştu.

Lavrov, ABD ile Yeni START Anlaşması'nı uzatma konusunda diyaloga hazır olduklarını da ifade etti. 

ÇİN: OLUMSUZ ETKİSİ OLUR

ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya ile Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilme kararına Çin’den de “çok taraflı olumsuz etkisi olur” açıklaması geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Çunying, ABD’nin INF’den tek taraflı olarak çekilmesinin “çok taraflı olumsuz etkileri” olacağını kaydetti.

1987 yılında ABD ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan INF Anlaşmasının silahların kontrolü konusunda önemli bir belge olduğunu belirten bakanlık sözcüsü, bu belgenin nükleer silahsızlanma ve “küresel stratejik denge ve istikrarın korunması” için uluslararası ilişkilerin geliştirilmesinde kritik rol oynadığını söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua, anlaşmanın günümüzde de önemini koruduğunu ifade etti.

FRANSA'DAN 'AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİ' UYARISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ofisinden bugün yapılan açıklamada ise, Macron'un ABD Başkanı Donald Trump'la telefonda görüştüğü ve INF anlaşmasının Avrupa'nın güvenliği ve istikrarı açısından taşıdığı önemi vurguladığı belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Rusya’nın anlaşmanın kurallarını ihlal ettiğini öne sürerek INF anlaşmasından çekileceklerini söylemişti.

1987 yılında Washington’da imzalanan INF Anlaşması, 500 ila 5 bin 500 kilometre menzili olan tüm karadan fırlatılan güdüm füzelerini yasaklıyor.