Rusya'da McDonald's ve KFC'yi 'yabancı ajan' olarak kaydetme önerisi

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma vekili Boris Çernışov, Rusya'da faaliyet yürüten McDonald's, KFC ve diğer fast food zincirlerinin yabancı ajan olarak kaydedilmesini önerdi.

ABD yönetiminin başta Sputnik ve Russia Today (RT) olmak üzere Rus basınına yönelik olumsuz tutumunu artırdığı ve Rusya'nın buna simetrik yanıt hazırladığı bir dönemde Rus vekil Çernışov, Ruslara ve Rus mutfağına zarar verdiğini düşündüğü McDonald's ve KFC gibi restoranların yabancı ajan olarak kaydedilmesi fikrini ortaya attı.

'RUSLARI SAĞLIKSIZ YAŞAM TARZINA YÖNELTİYOR'

Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova ve Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) Başkanı Aleksandr Jarov'a bir yazı gönderen Çernışov, fast food restoranlarının ve bunların 'saldırgan reklamlarının' Rusları sağlıksız bir yaşam tarzına ve yabancı değerlere yönelttiğini, geleneksel Rus mutfağının popülerliğini de olumsuz etkilediğini belirtti.

'FAST FOODUN İDEOLOJİSİ, SAĞLIKLI YAŞAM TARZIYLA MÜCADELE'

Çernışov, "Fast food'un ideolojisi, sağlıklı yaşam tarzıyla mücadeledir. Zararlı bileşenlerle hazırlanan bu tür ürünlerin sürekli olarak tüketilmesi, iç organlarımızın iflas etmesine, akciğer, kalp ve böbrek hastalıklarına ve yağlanmaya neden oluyor. Bu da, genele bakıldığında Rus ulusuna ciddi bir zarar veriyor" ifadelerini kullandı.

Bu çerçevede söz konusu restoranların yabancı ajan olarak kaydedilmesini ve bunlara yönelik kontrollerin artırılmasını talep eden Çernışov, restoranların reklamlarına ve ambalajlarına ''yabancı ajan ürünü'' işaretinin koyulmasını önerdi.