Rusya, yeni Suriye Anayasası taslağını tamamladı: 'Sosyalizm' gidiyor, 'serbest piyasa' geliyor

Rusya'nın, Suriye krizinin çözümünde önemli bir aşama sayılan Anayasa görüşmeleri için hazırladığı taslağın tamamlandığı söyleniyor. Yeni Anayasa'da Suriye devletinin "Arap" karakteri siliniyor, "serbest piyasa" yasal hâle geliyor.

Dış Haberler

ABD ile Rusya'nın, Suriye'nin geleceği konusunda girdikleri yarışta, krizin çözümü için "Anayasa" durağının hayli önemli olduğu biliniyor.

Bir süredir tartışılan yeni Anayasa taslağının, Rusya tarafından nihayete erdirildiği ve taraflara iletildiği söyleniyor.

Lübnan'dan yayın yapan El Ahbar gazetesinin haberine göre, yeni Anayasa ile birlikte Beşar Esad'ın oturduğu Cumhurbaşkanlığı koltuğunun yetkileri azaltılıyor, iktidar gücü Bakanlar Kurulu'nun lehine yeniden paylaştırılıyor.

Taslakta, yerel yönetimlerin yetkileri de artırılırken, desantralizasyon hedefleniyor. Bunun, Rojava'daki Kürt yönetimiyle bir "uzlaşma formülü" olduğu düşünülüyor.

Yeni Anayasa ile birlikte, ülkenin resmi dili Arapçanın yanı sıra, yerellerde çoğunlukta olan etnik toplulukların dillerinin kullanımı da yasal güvenceye alınıyor.

Etnik ve mezhepsel azınlıkların yasal temsiliyeti de ayrıca garanti altına alınıyor.

'SOSYALİZM' GİDİYOR, 'SERBEST PİYASA' GELİYOR
Rusya'nın hazırladığı taslakta, şu andaki Anayasa'ya hâkim olduğu iddia edilen "sosyalist ve milliyetçi" dil de değiştiriliyor.

Taslağın ilk maddesinde, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin adının "Suriye Cumhuriyeti" olarak değiştirildiği görülüyor. 

Anayasa yeminindeki, "sosyal adalet ve Arap ulusunun birliği için çalışmak" kısmı da kaldırılıyor.

Bunlar yerine yeni Anayasa taslağında "serbest ekonomi" ve "yurtseverlik" terimleri yer alıyor.

ABD ve Rusya, yeni Anayasa'yı Ağustos ayına kadar yetiştirmeyi planlıyor.