Rusya, Ukrayna ile yürüttüğü roket projesini durdurdu

Rusya Federal Uzay Ajansı(Roskozmoz), Ukrayna ile ortak yürütülen 'Dnepr' projesinin askıya alındığını duyurdu.

Roskozmoz'dan yapılan açıklamada; "Dnepr roket projesi askıya alındı, programın geleceği için ilerleyen zamanlardaki perspektifimiz belirleyici olacak" denildi.

Projenin ana fikri, RS20 roketlerini uydulara dönüştürmek üzerine kuruluydu. Projenin bir sonraki eylem planı, Güney Koreli KOMPSAT'ın Mart 2015'te fırlatılması idi.

Ukrayna tarafında ise durumun Rus siparişlerine bağlı olduğu, ekonomik darboğaz nedeniyle tesisteki çalışanların 22 Ocak'tan itibaren 2 ay süreyle ücretsiz izne çıkarıldığı belirtiliyor.

Öte yandan Rusya'nın bundan böyle Ukrayna'nın ürettiği "Zenit" roketleri satın almayacağı, kendi üretimleri olan" Angara" roketlerini tercih edeceği, "Angara"ların halen test aşamasında olduğu bildirildi.

15 YILDA 20 ROKET ATEŞLENMİŞTİ

Roskozmoz temsilcisi İgor Burenkov; "Üretim birimlerimiz yeni roketimiz "Angara"yı tasarladı ve ihtiyacımız olan her görev için kullanılmaya hazır" açıklamasını yaptı.

Dnepr projesi 1997 yılındaki Rus-Ukrayna anlaşması çerçevesinde yürüyordu. Roketler Kazakistan'dan fırlatılıyordu ve 1999'dan bugüne 20 başarılı roket ateşlemesi yapılmıştı.