Rusya, Türkiye'ye karşı ekonomik tedbirleri onayladı: İşte durdurulan alımlar

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Türkiye'ye özel ticari-ekonomik tedbir getirilmesini öngören kararnameyi imzaladı.


Medvedev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatı doğrultusunda hazırlanan ve "Rusya’nın ulusal güvenliğinin sağlanması ve suç eylemlerinden korunması çerçevesinde, Türkiye’ye özel ekonomik tedbirler uygulanmasını öngören kararnameyi" imzaladı.

Sputnik'te yer alan habere göre, kararın detayları şöyle sıralandı:

*Türkiye'den alımı durdurulacak tarım ürünleri listesine portakal, mandalina, üzüm, kayısı, şeftali, çilek, salatalık ve domates de girdi.

*Rusya ile Türkiye arasındaki düzenli havayolu uçuşlarında güvenlik önlemlerinin artırılması için Ulaşım Bakanlığı'nı görevlendirdi.

*Rusya Ekonomi Bakanlığı, Türk şirketlerinin faaliyetlerine sınırlama getirilecek iş ve hizmetlerin listesini 10 Aralık'a kadar hazırlamakla görevlendirildi.

*Türkiye ile ticari-ekonomik işbirliği alanında yürütülen hükümetler arası çalışmaların sonlandırılması talimatı verildi. Rusya ve Türkiye arasında 14 Mayıs 1992 tarihinde, Rus-Türk Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEİK) kurulmuştu.

*Rus tüketici hakları ajansı Rospotrebhadzor, Türkiye'ye tur satışlarının durdurulması yönündeki karara uyulup uyulmadığını denetlemekten sorumlu olacak.

* Rusya Ulaşım Bakanlığı, Türk TIR'larına 2016 için verilen taşımacılık izinleri gerek görülmesi hâlinde iptal etme hakkına sahip olacak.