Rusya, Suriye'ye ekonomik baskı mı uyguladı?

Suriye krizinin çözümü konusunda Rusya inisiyatif alırken, "siyasi çözüm" konusunda Moskova'nın Şam'a ekonomik baskı yaptığı öne sürüldü.

Dış Haberler

4. yılını doldurmaya yaklaşan Suriye krizinde, "siyasi çözüm" planları daha sık dillendirilmeye başladı. Son uluslararası inisiyatifi ise Rusya aldı.

Al Monitor'da yer alan bir makaleye göre, Rusya ile Suriye arasındaki ilişkilerde, perde arkasında bir dizi değişiklik yaşandı. 

İddiaya göre, geçen Ekim ayında Moskova'ya giden Suriye hükümetinin ekonomik heyeti, ummadıkları bir durumla karşılaştı.

Borçlar ve 3 milyar dolarlık kredi konusunda çeşitli taleplerde bulunan heyet, Rusya'dan veto yedi. Suriye, böyle bir talep olduğunu resmi ağızlardan reddetse de, iddiaya göre bu yalnızca Rusların reddini gizlemek içindi.

Rusya'nın özellikle Ukrayna ve ekonomideki hassas durumu göz önüne alınırken, Moskova'nın Suriye ile askeri ve ekonomik ilişkilerle birlikte, siyasi kimi noktaları da netleştirmek istediği belirtildi.

Geçen ay Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in Moskova'ya yaptığı ziyaret de, Suriye yönetiminin Rusya'nın taleplerini kabul etmesi olarak yorumlandı.

Rusya Dışişileri Bakanı Mihail Bogdanov da, İstanbul ziyaretinde Suriye'nin Batı destekli muhalefetinin temsilcileriyle görüştü. Bogdanov'un, esas olarak, Esad'ın asla müzakere etmeye yanaşmadığı Müslüman Kardeşler üzerindeki nüfuzunu kullanmaya çalıştığı ileri sürüldü.

Bir başka iddia da, Esad yönetiminin, Müslüman Kardeşler'le masaya oturmaya ikna olduğu.