Rusya: Şoygu ve Akar, İdlib'de 'kararlı önlemler' alınması konusunda hemfikir

Ankara'da bir görüşme gerçekleştiren Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Suriye'nin İdlib kentindeki silahsızlandırılmış bölgede güvenliğin sağlanması için ‘kararlı önlemler’ alınmasının gerekliliği konusunda mutabakat sağladığı belirtildi.

Ankara’da bir araya gelen Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Suriye’nin İdlib kentinde silahsızlandırılmış bölgede güvenliğin sağlanması için “kararlı önlemler alınması gerekliliği" üzerinde mutabakat sağladıkları belirtildi.

MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da katıldığı görüşmenin ardından Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Provokasyonlara rağmen, İdlib'de barışın tesisi ve istikrarın sürmesi için iki ülkenin istihbarat kuruluşları ve orduları arasındaki işbirliğinin sürmesinin öneminin ve gerekliliğinin altı çizildi. İdlib'deki silahsızlandırılmış bölgede güvenliğin sağlanmasına dönük kararlı tedbirler alınması gerektiğine de vurgu yapıldı" denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı görüşmede Menbiç ve Fırat'ın doğusundaki durumun da ele alındığını belirterek "PKK ve IŞİD'in oluşturduğu tehditle bağlantılı olarak Türkiye'nin ulusal güvenliğini sağlama hedefinin anlaşıldığı teyit edildi. Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün sürdürülmesi için her türlü terör oluşumuyla mücadelede işbirliğinin altı bir kez daha çizildi" ifadelerini kullandı.

Sputnik’in aktardığı açıklamaya göre iki bakan, Astana ve Soçi mutabakatları ışığında Suriye'deki genel durumu ele alarak, 14 Şubat'ta Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin yapacağı üçlü zirvenin düzenlenmesine ilişkin işbirliği konularında da görüş alışverişinde bulundu.