Rusya: Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne uyulmalı

Rusya'dan, Montrö Sözleşmesi'ne uyma çağrısı geldi.

Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin onlarca yıldır askeri istikrarın garantörü olduğunu, sözleşmedeki rejime muhakkak uyulması gerektiğini söyledi.

Sputnik'e konuşan Gruşko, Karadeniz'e kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan devletlerin Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçiş rejimini ve boğazlar bölgesinin güvenliği işlerini düzenleyen Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin önemine değindi.

Sözleşmenin onlarca yıldır askeri istikrarın garantörü olduğunu ve belirttiği rejime muhakkak uyulması gerektiğini vurgulayan Gruşko, NATO'nun bölgedeki askeri varlığını arttırma planları olduğunu ve bunun sözleşmeye aykırı olduğunu ifade etti.

'SÖZLEŞMEDEKİ REJİME SIKI ŞEKİLDE UYULMASI KONUSUNDA ISRAR EDECEĞİZ'

Gruşko "NATO'nun Karadeniz'deki askeri planları açıklandı, Romanya birliği çokuluslu bir birliğe dönüştürülerek, bölge dışı devletlerdeki hava güçleri güçlendirilecek, Karadeniz'de güç kurma çalışmaları yapılacak. Ancak bu arada Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde bölgedışı ülkelerin Karadeniz bölgesindeki varlığına yönelik önemli kısıtlamalar mevcut. Bölgede onlarca yıldır askeri istikrar ve güvenliğin garantörlerinden biri olan bu sözleşmedeki rejime sıkı şekilde uyulması konusunda ısrar edeceğiz" ifadelerini kullandı.