Rusya Katar’la ilişkilerini bozmayacak

Rusya’nın Ortadoğu’daki pozisyonunun yanısıra Katar’la ortak ekonomik çıkarlarının yaşanan krizin dışında kalmaya çalışmasına neden olacağı öngörülüyor.

Dış Haberler

Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkelerinin Katar'la ilişkileri kesmesiyle birlikte, ABD'nin yanı sıra Rusya'nın da tavrı merak ediliyor.

Moskova ile Doha arasındaki ekonomik ilişkiler, özellikle enerji sektöründe yoğunlaşıyor.

Katar son aylarda Rusya’yla petrol ve doğal gaz sektöründeki ilişkilerini derinleştirdi. Vedemosti’nin haberine göre, Aralık 2016’da Katar Yatırım Ajansı, Glencore ile birlikte Rosneft’ten %19.5 oranında hisse satın aldı.

Bundan kısa bir süre sonra aynı ajansın Rus Bağımsız Petrol ve Doğalgaz Şirketi ile de %25 hisse için pazarlık yaptığı ortaya çıktı.

Rusya’nın eski Suudi Arabistan büyükelçisi Andrei Baklanov Suudi hanedanlığı ile Katar hanedanı arasında var olan gerilimlerin ABD’nin İran konusundaki arayışlarıyla yeni bir boyuta vardığını belirtiyor.

Diplomata göre Rusya için bu siyasi kriz bütünüyle faydasız ve mümkün olduğunca dışında kalmayı tercih edecektir. Çünkü Rusya’nın son yıllarda Körfez ülkeleriyle ilişkileri gelişiyor; İran ve Suriye ile de siyasi ortaklık söz konusu.

GL Varlık Yönetiminden Sergei Vakhrameev’e göre Suudi Arabistan, Mısır ve diğer ülkelerin Katar’a karşı uyguladığı hafif yaptırımlara Rusya dahil olmak durumunda değil. Rusya’yla petrol alanında işbirliği yapan Suudi Arabistan’ın da Rusya’dan bu yönde bir talebi olmayacaktır.

Katar krizi ile ilgili Rusya için en kötü senaryonun Katar’ın OPEC’ten çıkması olacağı belirtiliyor. Diplomatik ilişkilerin kesildiği mevcut durumda Katar’ın anlaşmayı bozması pekala mümkün.

Böylece Rusya’nın da taraf olduğu anlaşma iyice zayıflamış olacak. Günde 600 bin varil petrol üretimiyle OPEC’te ikinci sırada olan Katar’ın çekilmesinin petrol fiyatlarını düşürebileceği tahmin ediliyor.

Katar emiri Tamim Bin Hamad el-Than bir telefon görüşmesi yapan Vladimir Putin krizin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini belirtti ve emirle karşılıklı ekonomik ilişkilerin geleceğini konuştu.