'Rusya ile işbirliği, Trump'ın Suriye stratejisinin merkezinde yer alıyor'

ABD Devlet Başkanı Donald Trump, Obama'nın aksine Suriye'de askeri kararlarını Rusya'nın istihkaklarından geride tuttu. ABD'li stratejistlere göre, Suriye'de Rusya'yla sağlanacak işbirliği, Trump'ın Suriye stratejisinin merkezinde yer alıyor.

Dış Haberler

Bir iddiaya göre, Rusya ile sağlanacak olan bir işbirliği Trump yönetiminin Suriye'deki ''IŞİD karşıtı'' stratejisinin merkezi bir parçası haline geldi.

Bazı ABD'li milletvekilleri ve Beyaz Saray yetkilileri, ABD'nin mevcut Suriye stratejisinin İran ve Esad'a uzun vadeli avantajlar sağladığını ve sonunda yenilecek IŞİD'in kendisini yeniden kurması için açık kapı bıraktığını sık sık dile getiriyordu.

Eleştirmenler, Rusya ve İran'ın herhangi bir anlaşmaya uymak için güvenilir olmadığını, bunun sonucunda savaşın devam edeceğini düşünüyor.

ABD-Rusya müzakereleri, Kongre tarafından Rusya ve İran'a ek yaptırımlar koyulması kararına rağmen devam ediyor.

Trump geçtiğimiz hafta CIA tarafından yürütülen, ''Esad karşıtı muhalifleri eğitme ve silahlandırma programının'' son erdiğini açıklamıştı.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı John McCain ise, programın sona erdirilmesine dair, ''Suriye'de açık bir strateji bulunmaksızın Rusya'ya taviz vermek sorumsuzluk ve basiretsizliktir'' şeklinde konuşmuştu.

Washington Post'dan Karen DeYoung'un haberine göre, Suriye'deki alan hâkimiyeti ve hava saldırılarını takip eden Washington merkezli Savaş Araştırma Enstitüsü (ISW), Cuma günkü raporunda Rusya'nın ABD'yi Suriye'deki hava kampanyasını yeniden düzenleyerek ABD'yi ortaklığa zorlamaya hazırladığını kaydetti.

Rusya'nın Suriye'nin batısında hava saldırılarını neredeyse tamamen durdurduğu biliniyor.

ISW raporuna göre, "Rusya'nın eylem özgürlüğünü daha da güvence altına alan" güneybatıdaki ateşkesle desteklenen bu değişim, "çözülme" müzakerelerine kapı açılmasına yardımcı oldu.