Rusya: Fransa ve Belçika istihbaratı, kimyasal provokasyon için İdlib'de

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Fransa ve Belçika istihbaratından temsilcilerin İdlib'e gelerek kimyasal provokasyon hazırlığındaki HTŞ liderleri ve Beyaz Miğferler temsilcileriyle görüşmeler yaptığı kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib'deki militanların Fransız ve Belçikalı istihbarat çalışanlarının yardımıyla, Suriye ile Rusya'yı sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçlamak için yeni bir provokasyon hazırladığını açıkladı.

Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Tuğgeneral Viktor Kupçişin, İdlib'deki militanların sivil halka karşı kimyasal saldırı provokasyonu hazırlığı içinde olduğunu, bunun için Fransa ve Belçika istihbaratlarının temsilcilerinin İdlib'e geldiğini söyledi.

'FRANSIZ VE BELÇİKALI İSTİHBARATÇILAR, HTŞ LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ'

Fransız ve Belçikalı istihbarat çalışanlarının Hayat Tahrir eş-Şam liderleri ve Beyaz Miğferler temsilcileriyle görüştüğü ifade edildi. Görüşmede, Rusya ve Suriye'nin "kimyasal silah kullandığını" gösterecek çekimlerin organizasyonu ele alındığı aktarıldı.

"Çekimlere katılacak ve kimyasal silah sonucu yaralıları oynayacaklar için kişi başına 100 dolar ödeme belirlendi" diyen Kupçişin, Belçika istihbarat çalışanlarının, daha sonra Rusya'yı kimyasal silah kullanmakla suçlamak için Rus Hava Uzay Kuvvetleri'nin militanların İdlib'deki silah depolarına hava saldırısının videosunu çektiğini bildirdi.

'23 MART GÜNÜ KİMYASAL MADDELER İDLİB'E SOKULDU'

Fransız istihbarat çalışanlarının kontrolünde İdlib'e 23 Mart günü oksijen ve doğalgaz tüpleri adı altında kimyasal maddelerin ulaştırıldığını anlatan Kupçişin, provokasyon organizatörlerinin bu maddelere başvurabileceğini, kimyasal saldırının sığınmacıları da hedef alabileceğini söyledi.

Kupçişin, Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi'nin yasadışı silahlı oluşumların liderlerini provokasyonlardan vazgeçmeye ve kontrolleri altındaki bölgede barışçıl çözüm arayışı yoluna girmeye çağırdığını da sözlerine ekledi.