Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Bölge Suriye hükümetinin kontrolüne girmeli

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 'Şam yönetimi ile Suriyeli Kürtler arasında diyalog kurulmasının özel önem taşıdığını' ifade etti.

Suriye yönetimi YPG ile temas kurmaya başladıklarını açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin çekilme kararı aldığı bir dönemde Şam yönetimi ile Suriyeli Kürtler arasında diyalog kurulmasının özel önem taşıdığını söyledi.

Suriye açıklamasında Türkiye'nin operasyon yapacağı yönündeki açıklamalar üzerine temas kanallarının tekrar açıldığı söylenmişti.

'BÖLGE SURİYE'NİN KONTROLÜNE GİRMELİ'

Zaharova, “Aralık 2018 sonunda ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den çekileceklerini açıkladı. Bu bağlamda, Kürtlerin Suriye hükümetiyle diyalog kurması özel taşıyor. Zira Kürtler, birçok kez dile getirdiğimiz gibi, Suriye toplumunun önemli bir parçası ve Kürtlerin bulunduğu bölgelerin yeniden Suriye hükümetinin kontrolüne girmesi, Suriye’nin komşularına yönelik güvenlik risklerini ortadan kaldıracak” dedi.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararını doğru bulduklarını kaydeden Zaharova, ABD askerlerinin boşaltacağı bölgelerin kontrolünün Suriye hükümetine verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Zaharova, Rusya ve Türkiye arasında 17 Eylül 2018’de yapılan İdlib’de silahsızlandırılmış bölge kurulmasına yönelik anlaşmaya bağlılıklarını koruduklarını da belirtti.

'ÇEKİLME KARARINA KARŞIN KALMAK İÇİN BAHANE ARIYORLAR'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı almasına rağmen, bu ülkede kalmak istediği izleniminin oluştuğunu söyledi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, "İlk olarak Trump'ın Twitter mesajlarını, ikinci olarak da Twitter'da mesaj yayınlandıktan hemen sonra yapılan yorumları esas alarak çıkarımda bulunuyoruz. Bugün itibarıyla, çekilmelerine rağmen kalmak için bahane aradıkları izlenimi oluştu" dedi.

Bundan dolayı ABD'nin Suriye stratejisini görmek istediklerini ve uluslararası toplumun bunu bilmeye hakkı olduğunu kaydeden Zaharova, "Washington'ın resmi stratejisini görmediğimiz için onların Suriye'den çıkacağından sizin kadar emin değilim" diye ekledi.