Rusya, Çin ve KDHC'den ortak açıklama: BMGK yaptırımları yeniden değerlendirilsin

Rusya, Çin ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti dışişleri bakanları KDHC'ye uygulanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırımlarının yeniden değerlendirilmesini istedi.

Dış Haberler

Rusya, Çin ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti dışişleri bakanları ortak açıklama yaparak, KDHC üzerindeki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırımlarının tekrar değerlendirilmeye alınmasını istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ABD, Çin, KDHC ve Güney Kore'nin Kore'deki duruma ilişkin yeni görüşmelere başlaması da talep edildi.

RUSYA-ÇİN-KDHC ÜÇLÜ GÖRÜŞMELER YAPIYOR

Ortak açıklamayı yapan ülkeler Kore yarımadasına dair üçlü görüşme sürdürüyor. Açıklamaya göre yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması ve tek taraflı yaptırımların sona erdirilmesi isteniyor.

Ayrıca üç ülkenin dışişleri bakanları ABD-KDHC ilişkilerinin ve KDHC ile Güney Kore arasındaki ilişkinin geliştirilmesinden yana olduklarını bildiriyor.

ABD YAPTIRIMLARIN DEVAMINDAN YANA

Rusya ve Çin dışişleri bakanları daha önce yaptıkları açıklamada KDHC üzerindeki yaptırımların gevşetilmesini ve ülkenin nükleer silahları bırakmaya teşvik edilmesini istemişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise yaptırımların KDHC tamamen nükleerden arındırılana kadar yaptırımların devamından yana.

TRUMP VE KDHC MUTABAKATA VARMIŞTI

Trump ve KDHC lideri Kim Jon-un, Haziran'da yaptıkları görüşmede yarımadanın nükleer silahtan arındırılması konusunda mutabakata varmıştı.

ABD bunun karşılığında tatbikatların durdurulmasını ve KDHC'ye güvenlik garantisi verilmesini önerdi.

ABD yönetimi ile KDHC arasındaki görüşmelerin devam ettiği söyleniyor. KDHC açıklamalarında ülkenin mutabakata uyduğu dile getiriliyor.