Rusya çift taraflı ajanı sınırdışı etti

Rusya, Litvanya ve ABD gizli servisleri için çalışan bir ajanı sınırdışı etti.

Dış Haberler

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Litvanya'nın üst düzey sivil havacılık müfettişi Andrejs Dudarevs'i "ajan" olduğu gerekçesiyle sınırdışı etti.

"Ajan Thomas" olarak deşifre edilen Litvanyalının kariyerine Litvanya gizli servisinde başladığı, daha sonra ise ABD adına çalışmaya devam ettiği açıklandı. Dudarevs, 22 yıldır casusluk faaliyetinin içinde yer alıyordu.

"İstenmeyen kişi (persona non grata)" ilan edilen ajan Rusya'dan sınırdışı edilirken, ülkeye girişi de 10 yıl boyunca yasaklandı.

İddiaya göre Thomas'ın faaliyet alanı Rusya Savunma Bakanlığı'ydı. Ajan, bazı gizli bilgileri ele geçirerek patronlarına iletti.

Ancak Ajan Thomas, son birkaç yılda Rus istihbaratına da yakınlaştı. Geçen Kasım ayında FSB'li yetkililerle buluşan Dudarevs, kendisine askeri havacılık alanında bir iş vermeleri karşılığında Batılı istihbaratçılardan aldığı bilgileri iletmeyi teklif etti. Ajanın istedikleri arasında para da vardı.

Dudarevs, elindeki bilgilerin Baltık'taki NATO pozisyonlarına büyük zarar vereceği konusunda ısrarlı oldu. Örneğin, ABD tarafından Rusya havasahasını takip amacıyla yerleştirilen Baltnet radarı hakkında bilgiler verdi.

Ajan Thomas ayrıca Litvanyalı yetkililerin işlediği suçlar hakkında da Ruslara kanıt sundu. Buna göre, Litvanya milletvekili ve tuğgeneral Karlis Kreslinsh, 1990'lı yıllarda sahte Rus askeri üniversitesi diploması satıyordu. Kreslinsh, eski Genelkurmay Başkanı Andrejs Zeibots tarafından korunuyordu.

Rus yetkililer, Dudarevs'in verdiği bilgileri kontrol ettikten sonra, onu "çok kötü eğitilmiş bir casus" olarak sınıflandırdı. Thomas'ın verdiği bilgilerden bazıları, halihazırda NATO tarafından zaten kullanımdan kaldırılmıştı. Ayrıca ajan, kendi faaliyetinin nedenlerine net bir açıklama getiremiyordu.