Rusya: ABD’nin şimdi böyle bir hava saldırısı düzenlemesi çok şüpheli

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Çurkin, ABD’nin "yanlışlıkla" olduğunu açıkladığı Suriye mevzilerinin bombalanmasının zamanlamasına dikkat çekti.

Dış Haberler

Rusya, ABD öncülüğündeki koalisyonun, Deyrizor’da Suriye ordusuna ait mevzileri vurduğunu duyurmuş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmıştı.

Sputnik'in haberine göre TSİ 03.30 sularında başlayan ve bir saat süren BMGK toplantında konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya’ya yönelik suçlamalar yöneltti. “Neden bu akşam bu toplantıyı yapıyoruz?” diye soran Power, şöyle devam etti:

“Bu, sahada olanlara karşı bir oyalama. Sahada olanlardan memnun değilseniz, o zaman dikkatiniz dağılmış. Bu bir sihirbaz hilesi… Rusya Federasyonu’nu (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad rejimiyle bu acil toplantının yapılması için cesaretlendiriyor ve bu anlaşmayı teslim onlara teslim ediyoruz.”
'ÖLEN ASKERLER İÇİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ'
ABD’nin de kabul ettiği saldırıyı "Rusya’nın suçlamaları" olarak niteleyen Power, Rusya'nın "amacının" ABD'nin IŞİD’le mücadelesinin "altını oymak" olduğunu da iddia etti.

“Suriye rejimi kendini IŞİD’e karşı savaşıyor olarak ilan ederken, IŞİD büyüdükçe büyüyor” diyen Power, “Esad’ın taktikleri teröristler için bir hediye. İlerlemenin daha iyi bir yolu var ama Rusya’nın basit kazanımları bırakması ve neyin önemli olduğuna odaklanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Power, hayatını kaybeden onlarca asker nedeniyle üzüntü duyduklarını, ancak "2011’den bu yana Esad rejiminin sayısız Suriyeli’ye saldırdığını" öne sürdü.
'IŞİD, PALMİRA’YI ELE GEÇİRDİĞİNDE ABD GÜÇLERİ HİÇBİR ŞEY YAPMADI’
Power’ın ateşkesin ihlali anlamına gelebilecek bu saldırıya yönelik açıklamalarına yanıt, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin’den geldi.

“ABD’nin şimdi böyle bir hava saldırısı düzenlemesi çok şüpheli” diyen Çurkin, ABD'nin IŞİD’le mücadele etmek yerine Suriye’de bir hükümet değişikliği için çalışmaya gönüllü olduğunu da kaydetti.

Palmira’nın IŞİD'den geri alınması sürecini hatırlatan Çurkin, “IŞİD, Palmira’yı ele geçirdiğinde ABD güçleri hiçbir şey yapmadı” dedi.

Çurkin ayrıca, Suriye ordusuna ait mevzilerin vurulmasının konjonktürel bir karar olabileceğinin de altını çizerek ABD’nin Suriye’deki durumun kontrolünden çıktığını saklamaya çalışıyor olabileceğine dikkat çekti.

BM Güvenlik Konseyi, Çarşamba günü gerçekleştireceği üst düzeyli toplantıda da Suriye konusunu görüşecek.