Rusya: ABD, IŞİD'le savaşta 'mış gibi' yapıyor

Rusya, ABD'nin Suriye'de IŞİD'le savaşta "mış gibi" yaptığını, Irak'tan sürülen IŞİD militanlarının Suriye'ye aktığını belirtti.

Dış Haberler

Rusya, ABD'nin IŞID'le yürütülen mücadelede, Irak'taki hava saldırılarını kasıtlı olarak azalttığını, böylelikle Rus destekli Suriye ordusunun IŞİD'e karşı ilerlemesinin yavaşlatılmaya çalışıldığını öne sürdü.

Rusya Savunma Bakanı, Moskova ile Washington arasında artan gerginliklerin ortasında,  ABD liderliğindeki koalisyonun Eylül ayında Irak'taki hava saldırılarını azalttığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Binbaşı General Igor Konashenkov, "ABD liderliğindeki koalisyon, Irak'ta IŞİD'le savaşırmış gibi yapıyor ancak her nedense Suriye'de aktif bir şekilde savaştığı öne sürülüyor" dedi.

Pentagon'un yaptıklarının bir açıklama beklediğini belirten Konashenkov; "Pentagon ve koalisyonun eylemleri bir açıklamayı hak ediyor. Niyetleri, Rus hava kuvvetlerinin desteğiyle Suriye ordusunun operasyonunu mümkün olduğunca karmaşık hale getirme arzusu ve Suriye topraklarını Fırat'ın doğusuna geri götürmek mi?" diye sordu.

Rus General, kinayeli bir şekilde belirttiği diğer ihtimalin ise, IŞİD militanlarının Suriye'ye sürülerek, burada Rus bombardımanına maruz bırakılması olabileceğini söyledi.

General, Suriye birliklerinin Deyr ez Zor'un güneydoğusundaki el-Mayadin kentinden IŞİD'i temizlemeye çok yakın olduğunu ancak Irak'tan akan paralı IŞİD askerlerinin süreci zorlaştırdığını bildirdi.