Rus savaş gemileri Kıbrıs'a geliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Kıbrıs'ın Rusya’nın terör ve korsanla mücadele eden savaş gemilerine limanlarını açacağını söyledi.

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’le görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ve Kıbrıs arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşmasının üçüncü ülkelerin zararına olmadığını vurguladı. Rusya ve Kıbrıs arasında imzalanan ve Rus savaş gemilerine Kıbrıs limanlarını açan anlaşma ile ilgili bilgi veren Putin, “Bunlar ne ile ilgili? Bunlar uluslar arası terör ve uluslar arası korsan suçları ile mücadele eden gemilerimizle ilgili… Ben bunun birilerini endişeye sevk edeceğini düşünmüyorum.” dedi.

Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili de değerlendirmede bulunan Putin, “Kıbrıs problemi karşılıklı olarak kabul edilebilir şekilde Kıbrıs halkı tarafından çözülmeli. Dışarıdan müdahaleye izin verilmemeli. Rusya BM kararları ve uluslararası hukuka bağlı olarak yaklaşıyor. Uzun vadeli çözüm olursa adanın güneyi, kuzeyi ve Avrupa’nın da yararına olur.” dedi. 

Anastasiadis de yaptığı açıklamada, 40 yıldan bu yana devam eden Kıbrıs sorununun çözümüne Rusya’nın katkısı nedeni ile teşekkür etti. Rusya’ya yönelik yaptırımlardan Avrupa Birliği ülkelerinin de zarar gördüğü değerlendirmesinde bulunan Anastasiadis, “Biz Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. AB’nin ortak politikası ile birlikte bizim duruşumuz ortada. Rusya’ya yönelik yaptırımlar, bizim ülkelerimizi de etkiliyor. Rusya gibi büyük ülkelere yönelik yaptırımlar diğer Avrupa Birliği ülkelerini de etkiliyor…” eleştirisinde bulundu.