Rus dışişlerinden iddialara yanıt

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’ya karşı bir karalama kampanyası başlatıldığını, hiçbir somut kanıta dayanmayan bir propaganda yürütüldüğünü söyledi.

Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, ülkesinin Suriye’de yürüttüğü operasyonlar hakkındaki iddialara yanıt verdi. Zaharova, Rusya’nın sivilleri ve “ılımlı muhalifleri” vurduğu iddialarıyla ülkesine karşı bir karalama kampanyası yürütüldüğünü söyledi.

LİDERLERE ‘SORUMLU DAVRANIN’ ÇAĞRISI

Moskova’nın İngiliz Dışişlerinin yaptığı resmi açıklamayla Rusya’yı “Suriye’de asimetrik bir savaş” yürütme hatasına düşmekle suçlamasına şaşırdıklarını söyleyen Zaharova, “Eğer bu hataysa bize bu söylediğinizi kanıtlayan olguları sunun” dedi.

Zaharova bu söylemlerin propagandadan başka bir amaç taşımadığını, kamuoyu algısının şekillendirilmek istendiğini vurgulayarak, dünya liderlerine sorumlu davranma çağrısı yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Sivil ölümleri konusunda, hatta daha da sinsi bir biçimde çocukların öldürülmesi konusunda Rus Hava Kuvvetlerinin suçlanması tam anlamıyla propagandadır” dedi.

ABD’YE ‘ÖNCE BİZE SORUN’ HATIRLATMASI

Zaharova, Washington’un iddialarına ilişkin de Rusya’nın Suriye’deki hava saldırıları hakkında her zaman sorulara yanıt vermeye hazır olduğu hatırlatmasını yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “İki ülke savunma bakanlıkları ve kurumları arasında iletişimin yeniden kurulduğunu size hatırlatmak isterim. ABD’nin talebiyle her zaman yapılabilecek telefon görüşmelerinden sonra da herhangi bir endişeniz olduğu takdirde açıklama yapabilirsiniz, ama önce bize sorun” diye konuştu.

BAŞARI İÇİN SURİYE ORDUSUYLA KOORDİNASYON GEREKLİ

ABD ve müttefiklerinin IŞİD’e karşı etkili olamamasını Suriye ordusuyla koordine olmamalarına bağlayan Zaharova, “IŞİD’le havadan savaşamazsınız. IŞİD’le sadece karada Suriye ordusuyla ortak bir çaba göstererek savaşabilirsiniz” dedi.

Zaharova ülkesinin Suriye’ye kara birliği göndermek gibi bir planı olmadığını yineledi.