Rus Büyükelçi Karlov'dan 'Fırat Kalkanı' açıklaması: Maalesef bu gereklilik yerine getirilmemiştir

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin "Uluslararası hukuk gereği bu tür operasyonlar ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile veya operasyonun yapılacağı ülkenin yönetimi tarafından onaylanmalıdır. Maalesef üzüntüyle belirtmek isteriz ki bu gereklilik yerine getirilmemiştir" dedi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Atılım Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni kapsamında "Rusya Federasyonu — Türkiye: Yeni Dönemde Yeni Birliktelik" konulu ilk derste konuştu.

Sputnik'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, Karlov, Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu konusunda Rusya’nın tutumunun sorulması üzerine şöyle konuştu: “Daha önce de ifade ediyorduk ki bu operasyonun başlatılmasına neden olan sebepleri anlıyoruz. Özellikle son aylarda Türkiye’de gerçekleştirilen dehşet verici terör eylemlerini gerçekleştirenler Suriye’den gelmişti. Ancak burada bir ‘ama’ var. Uluslararası hukuk gereği bu tür operasyonlar ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile veya operasyonun yapılacağı ülkenin yönetimi tarafından onaylanmalıdır. Maalesef üzüntüyle belirtmek isteriz ki bu gereklilik yerine getirilmemiştir. Malumlarınız olduğu üzere Suriye topraklarında bizim hava ve uzay kuvvetlerimiz faaliyette bulunmaktadır ve bu faaliyetlerimiz Suriye hükümetince onaylanmıştır.”

Karlov, Türkiye’nin El Bab’a operasyon düzenlemesi veya ABD ile ortak Rakka operasyonuna katılmasına Rusya’nın nasıl tepki göstereceği sorusu üzerine ise şunları söyledi: “Sorunuzla alakalı cevap vermiştim. Bu tür operasyonlar için ya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ya da Suriye hükümetinin onayı gereklidir. Aslında bahsettiğim önemli ilkeler yerine getirilecekse Suriye Türkiye ile ortak hareketini ele alabiliriz. Malumlarınız olduğu üzere iki hafta önce Türkiye’yi bizim Genelkurmay Başkanımız ziyaret etmiştir. Askerlerimiz her türlü konuyu ele alabilir ama tekrar ediyorum, bu konuda uluslararası hukuka uyulması gereklidir. Çünkü Rusya’nın hava ve uzay kuvvetleri neden Suriye’de? Bizim tahminimiz Suriye topraklarında 3 bine yakın Rusya uyruklu terörist bulunmakta. Bunların Rusya’ya dönmesini istemiyoruz. Özellikle bizim kuvvetlerimizin Suriye’de yaptığı ilk operasyonlar çoğunlukla Rus uyruklu teröristlerden oluşturulan gruplara yönelikti.” Karlov, “Türkiye’nin Fırat kalkanı operasyonu için ‘illegal’ anlamına gelecek sözler sarf ettiniz. Türkiye bu operasyonda güneye ilerlerse Suriye ordusuyla karşılaşması durumunda Rusya’nın tutumu ne olur” sorusuna ise “Fırat kalkanı operasyonuyla ilgili pozisyonumu belirttim. Türkiye’nin Suriye’de yapacağı operasyonlarının programının tamamını bize verecekseniz, biz de ilgili Rusya savunma bakanlığı makamlarıyla bunu onaylama süreci başlatabiliriz. Başka ilave edebileceğim bir husus yok” yanıtını verdi.