RT: ABD, 12 Rus şirketini daha kara listeye alacak

ABD Ticaret Bakanlığı, 12 Rus şirketinin daha kara listeye alınması için kolları sıvadı. Yarın açıklanması beklenen bakanlık raporunda, şirketlerin kara listeye alınma gerekçesi olarak, 'Rus ordusuna ve siber unsurlarına destek' gösterildi.

Haber Merkezi

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya merkezli 12 şirkete, ulusal güvenliğe ya da ABD'nin dış politikadaki hedeflerine aykırı davrandığı için kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor.

Russia Today'in (RT) haberine göre yarın yayınlanması planlanan kararla birlikte, ABD'li şirketler kara listeye alınan 12 Rus şirketten yazılım, donanım, teknoloji malları, nükleer mallar gibi malları ihraç etmesi yasaklanacak.

Kara listede yer alan şirketler arasında Rus Birleşik Havacılık Şirketi'nin (United Aircraft Corporation) bünyesindeki AeroComposite, teknoloji malzemeleri üreten Divetechnoservice, Gamma araştırma ve üretim şirketi, Vector Araştırma Enstitüsü, inşaat şirketi Nilco, Okeanos Bilim ve Üretim Şirketi, uçak motoru üreticisi Aviadvigatel, elektrik şebekesi yazılımı üreticisi Infotech ve Syrius Systems de bulunuyor.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın raporunda Syrius Systems, Gamma, Vector Araştırma Enstitüsü ve Infotech şirketlerinin kara listeye alınmasının gerekçesi olarak, bu şirketlerin "kötü niyetli Rus siber unsurlarının faaliyetlerine destek verdiği" iddiası gösteriliyor.

Divetechnoservice ve Okeanos Bilim ve Üretim Şirketi de Rus Donanmasına ekipman ve destek sağladığı için yaptırımın hedefi olurken, kara listeye alınan diğer şirketlerin ise Rus askeri hava ve uzay üretimine destek vermesi gerekçe gösterildi.