Rojava Peşmergeleri komutanı: Suriye'ye geçmemizi ABD istedi

Irak Kürdistan Bölgesi’nde eğitim gören ve sayıları 10 bine çıkacak olan Roj Peşmerge Birliği (Rojava peşmergeleri), Rojava’ya geçmelerini ABD'nin istediğini söylüyor.

Kürdistan Bölgesi’nde eğitim gören ve sayıları 10 bine çıkacak olan Roj Peşmerge Birliği (Rojava peşmergeleri), Rojava’ya geçeceklerini belirtiyor.

Rûdaw’a konuşan Roj Peşmerge Birliği Genel Komutanı Şervan Derki, “6 bin Roj Peşmergesinin 3 bini, Güney Kürdistan-Rojava sınırında 80 kilometrelik alan boyunca konuşlanmış durumda” dedi.

Derki, peşmergenin Rojava’ya gitmesini ABD’nin istediğini vurgulayarak, “İran ve Suriye bunu istemedi, PKK de engel oldu” şeklinde konuştu.

'PATLAMAYA HAZIR BOMBA GİBİ'

Bir Sınune sakini, “Şengal ve çevresi patlamaya hazır bomba gibi. Her an patlama ihtimali bulunuyor" diyor.

Kasabada yaşayanlar, çok sayıda silahlı grup gördüklerini, üstelik hepsinin sinirli ve birbirine her an silah doğrultabilecek potansiyelde olduğunu belirtiyor.

Çatışmanın durdurulmasının ardından Ezidhan Savunma Güçleri Komutanı Haydar Şeşo, “Çatışmalar mutlaka tekrardan yaşanacak” dedi.

'ABD İSTEDİ, PKK KARŞI ÇIKTI'

Şervan Derki, “Planımız, önümüzdeki süreçte peşmergemizin sayısını 10 bine çıkarmak. Halihazırda yeni katılan peşmergelerin eğitim devresi sürüyor. ABD resmi bir şekilde bizden hazırlanıp Rojava’ya geçmemizi istedi ancak PKK ve YPG karşı çıktı” şeklinde konuştu.

Bu engellemede sadece PKK ve YPG’nin olmadığını düşünen Derki, onlardan daha büyük güçlerin bu oyunu oynadığını söyleyerek, “Roj Peşmergeleri’nin Rojava’ya geçmesini İran ve Suriye engelliyor” dedi.

Derki'nin iddiaları şöyle:

İlk ateşi açan onlardı ve biz ondan sonra ateş açmaya başladık. PKK güçleri, kendilerinden 7 kişinin öldürüldüğü açıklaması doğru değil, ölenlerin sayısı daha çoktu. Ölenlerden 6’sı Ezidi Kürtlerindendi ve yaşları küçüktü. Savaşta zayıflardı. Onları kullandılar. Ayrıca HPG gerillalarından da 4 kişi öldürüldü. Onları Rojava’nın Derik bölgesinde toprağa verdiler. Bunlardan biri üst düzey komutandı.

Peşmerge komutanı bu çatışmada kendilerini başarılı olarak görüyor: “PKK’nin Şengal’deki Genel Komutanı art arda bizden çatışmayı durdurmamızı istedi ancak çatışmayı başlatan onlardı. 3 askeri araçlarını yaktık, daha sonra çatışmayı durdurduk.”

PKK’nin, Hanesur’da peşmergenin bulunmasından rahatsızlık duyması hakkında ise Derki, “Roj Peşmergeleri bütün kaçak yollarını kapattı. PKK asıl buna sinirlendi ve bu nedenle çatışma çıktı.”

İsminin açıklanmasını istemeyen peşmerge yetkilisi, “PKK burada bize saldırırsa biz savaşı Rojava’ya taşırız. Roj Peşmergelerinin sayıları az değil ve orada daha sert bir yanıt verebilir” şeklinde konuştu.

Şengal Peşmerge Güçleri Genel Komutanı Serbest Lezgin, aynı zamanda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi. O, “Umarız bu PKK’nin son hatası olur, çünkü ne zaman akılsızlık yaparlarsa cevabını alırlar” açıklamasında bulundu.

En çok tartışılan konulardan biri ise PKK’nin Şengal’den ne zaman çekileceği.

Lezginin buna cevabı şöyle:

Toplantıda bu soruyu kendilerine yönelttik ve komutanları Heval Agid, ‘Çıkarız ancak daha görevimiz tamamlanmadı’ dedi. Ancak Şengal’den çıkıp çıkmamaları kendi kararları olmayacak. Kandil’den gelecek evet ve hayırı bekliyorlar.