Robert Ford: Yeni gerçek bu ve yapabileceğimiz fazla bir şey yok

Amerika’nın eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, Suriye devletinin zafer kazandığını, İran ve Rusya’nın bu Suriye'deki varlığının kalıcı olduğunu dile getirdi.

Dış Haberler

ABD'nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, Suriye'deki savaşın yavaş yavaş bitmeye başladığını Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’in savaşı kazandığını ifade etti.

YDH'nin aktardığına göre, The National'dan Joyce Karam'ın sorularını yanıtlayan Ford, Esad'ın iktidarda kalacağını ve İran’ın da Suriye’de bulunacağını belirterek, ''Yeni gerçek bu ve bizim bu konuda yapabileceğimiz fazla bir şey yok'' dedi.

Geçmişte ÖSO'yu destekleyen batılı ülkelerin şu an ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) desteklediği gibi askeri danışman, silah, para ve füze yardımı yapmadıkça muhaliflerin Beşar Esad ile İran ve Rusya gibi müttefiklerinin savaşı kazanmasının mümkün olmadığını belirten Ford, ancak yabancı ülkelerin bunu yapması halinde bile savaşın sadece uzamış olacağını söyledi.

Robert Ford, Suudi el-Hayat gazetesi için yazdığı bir makalede de eski ABD Başkanı Barack Obama’yı Esad'a çekilme çağrısı yapmakla birlikte bunu gerçekleştirebilecek bir stratejiye sahip olmamakla suçladı ve Trump hükümetinin sahadaki gerçekliği gördüğü için ''Esad ile barış yapmadan birlikte yaşamak'' yolunu seçtiğini söyledi.

Trump hükümetinin Suriyeli muhalifleri desteklemek yönünde bir iradesinin bulunmadığını belirten Ford, ''ABD hükümetinin Suriye’de dört temel hedefi var ve Esad bunlardan biri değil. Bu dört hedef: IŞİD’in yenilmesi, İsrail’in güvenliğinin garanti edilmesi, mülteci sorununun çözülmesi ve kimyasal silahların önlenmesi'' dedi.

Esad'ın cumhurbaşkanlığında kalmasının askeri ve siyasal açıdan bir gerçeklik olduğunu vurgulayan Ford, ancak gerçekliği kabul etmenin onunla barış yapılacağı anlamına gelmediğini söyledi.