Robert Fisk: 'Esad gitsin' sözlerini artık ABD'den duymuyoruz

Deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, ABD'nin "Esad gitmeli" ısrarından sessizce vazgeçtiğini, Kürtlerle ittifakın da IŞİD'le savaş kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Dış Haberler

Suriye'de Rakka, Irak'ta Felluce operasyonları başlarken, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele ABD'nin bölgedeki önceliği hâline geliyor.

Independent'ın kıdemli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, ABD'nin önceleri Esad'a karşı savaşan "demokratik muhalefete" destek verdiğini, daha sonra ise IŞİD'e karşı savaşmak isteyen aynı erkek ve kadınlara Kobani'de de arka çıktığını söyleyerek, "Bu ittifak değişimi nasıl gerçekleşti?" diye soruyor.

Fisk ironik bir şekilde, "Kürtlerin Rakka'ya savaşarak gireceği ve IŞİD'in kuyruğunu kıstırıp Irak sınırına kaçarak, aynı zamanda Suriye ordusunu ve onun Lübnanlı ve İranlı müttefiklerine karşı savaşacağı mi zannediliyor?" diye yazdı.

Fisk ayrıca, Türkiye'nin sınırındaki bir "mini Kürt devleti"nin yaşamasına da izin vermeyeceğini ileri sürdü.

Geçen hafta Kobani'yi ziyaret eden ABD'li general Vogel'in "Elimizde ne varsa onunla devam etmeliyiz" sözlerini hatırlatan Fisk, bunun "Esad gitmeli" rutinin değişmesi anlamına geldiğini savundu.

Fisk'e göre, "Esad gitmeli" kampanyasının "nazikçe" geri plana itilmesinin arkasında IŞİD tehdidi bulunuyor. Muhabire göre ABD için IŞİD, Şam yönetiminden daha çok nefret uyandırıyor.

Ancak Fisk, savaş sonrasında, birbiriyle savaşan Suriyelilerin nasıl yeniden bir arada yaşayacağına, Esad'ın geleceğine ilişkin siyasi bir proje olmadığını savunuyor.