Rıza Sarraf'ın ortağının yargılanmasına başlandı

Yargılanmaya başlayan Rıza Sarraf’ın ortağı Babek Zencani, İran’da cezası idam olan "yeryüzünde fesat çıkarmak" ile suçlanıyor. İddianamede, Türkiye’deki Arap-Türk Bankası’ndan Tacikistan’daki Kont Bankası’na yapılan havalede sahtecilik iddiası da yer aldı.

Rıza Sarraf’ın ortağı olarak bilinen ve İran devletini 2 milyar 800 milyon dolardolandırmak suçlamasıyla Tahran’daki Evin Cezaevi’nde 22 aydır tutuklu bulunan Babek Zencani’nin yargılanmasına dün Tahran’daki 'Devrim Mahkemesi’nde başlandı.

Hürriyet'ten İpek Yezdan'ın haberine göre, savcı vekilinin Zencani’nin İran dışında Türkiye, Tacikistan ve Malezya’da para ticareti ve bankacılık faaliyetlerinde bulunduğunu vurguladığı iddianamede, Zencani’ye yöneltilen suçlar arasında “Arap-Türk Bankası’ndan (Tacikistan’daki) Kont Bankası’na aktarılan banka havalesinde sahtecilik yaptırdığı” iddiası da yer alıyor. İran’da bu suçtan hüküm giyenler idam cezasına çarptırılıyor. 

Zencani, Türkiye’de 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınıp tutuklanan ancak savcıların görevden alınmasından sonra 17 Ekim 2014’te dosya hakkında “takipsizlik” kararı verilen Rıza Sarraf’ın ortağı olarak tanınıyor. 

İran’da “asrın yolsuzluk davası” olarak bilinen Babek Zencani davasının açık mı kapalı mı görüleceği de günlerdir tartışma konusuydu. 

CEZAEVİ ELBİSESİYLE GELDİ
Davaya bakan hakimin davanın açık görülmesine karar vermesiyle dün sabah saatlerinden itibaren çok sayıda gazeteci ve izleyici, Tahran’ın merkezindeki Kasr Kavşağı’nda yer alan Devrim Mahkemesi’ne akın etti. 1979’daki İran İslam Devrimi’nin ardından kurulan ve devlete karşı işlenen suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı gibi davaların görüldüğü 'Devrim Mahkemesi’nde yargılanmasına başlanan Zencani, tutuklandıktan 630 gün sonra, duruşmaya 10 polis arabası eşliğinde, İran’da cezaevlerinde giydirilen tek tip çizgili elbiseyle getirildi.  

NELERLE SUÇLANIYOR?
Duruşmada savcı vekili, Babek Zencani ve aynı davadan tutuklu diğer iki sanık hakkındaki binlerce ek belge ve 209 klasörden oluşan 237 sayfalık iddianameyi okumaya başladı. İddianamede, Babek Zencani hakkında şu suçlamalar var: 

“Yeryüzünde fesat çıkarma ve ülkenin ekonomik düzenini bozmaya çalışmak, İran Milli Petrol Şirketi’nde büyük çapta dolandırıcılık, Malezya’da bulunan İlk İslami Yatırım Bankası’nda (FIIB) dolandırıcılık ve banka havalesinde sahtecilik, Arap-Türk Bankası’ndan (Tacikistan’daki) Kont Bankası’na aktarılan banka havalesinde sahtecilik yapmak, FIIB’den İran Maskan Bankası’na aktarılan döviz havalesinde sahtecilik yapmak, Kont Bankası’ndan Kalkınma Finas Enstitüsü’ne aktarılan döviz havalesinde sahtecilik yapmak, FIIB’den İslam Bankası’na aktarılan paralarda sahtecilik, İran Merkez Bankası’nda banka havalesi, banka belgesi ve damgasında sahtecilik. Savcı vekili ayrıca Zencani’nin Irak, Türkiye, Tacikistan ve Malezya’da bankacılık ve para ticareti yaptığını söyledi. Zencani’nin yargılama sürecini, İran’daki önemli birçok yargı dosyasına bakan Hakim Ebul-Kasım Salavati yürütüyor. Salavati, daha önce verdiği onlarca idam kararı nedeniyle tartışma konusu bir isim.