Reuters: Trump’tan ABD seçimlerine müdahale edenlere yeni yaptırım

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çarşamba günü ABD seçimlerine müdahale eden herhangi bir yabancı şirkete veya kişilere, istihbarat teşkilatı bulgularına dayanarak, yaptırımları dayatan bir yürütme emri imzalamayı planladığı iddia edildi.

Dış Haberler

Reuters’ta yer alan bir özel habere göre 2016 ABD Başkanlık Seçimleri’ne Rusya’nın müdahalesine dair soruşturmayla ilişkili olarak Donald Trump, müdahaleye karışan şirket ve kişilere yaptırım getirmeyi planlıyor. Bu konuda Beyaz Saray’dan herhangi bir resmi açıklama gelmedi.

‘SİBER UZAY’DA YENİ KURAL KOYMA HEVESİ

Bir ABD'li yetkili Reuters'e verdiği demeçte, yaptırımların, bireysel oy tercihleri veya ABD seçimlerine siber saldırılar veya başka yollarla müdahale etmekle suçlanan bütün şirketleri kapsayabileceğini söyledi.
Yetkili, "İdare siber uzayda yeni bir kural koymaya hevesli. Bu, sınırları belirleme ve kötü davranışlara verdiğimiz yanıtı herkese açıklayan ilk adım” yorumunda bulundu.
Bu plan, Cumhuriyetçilerin ABD Temsilciler Meclisi ve Senatoda çoğunluğu koruması açısından kritik olan Kasım seçimlerinden önce seçim güvenliğiyle ilgili kararlar kapsamında değerlendiriliyor. 

ABD istihbarat yetkilileri, 2016 ABD başkanlık seçimleri öncesindeki kampanyada Rus bilgisayar korsanlarının Demokratik Ulusal Komitesi kurallarını ihlal ettiğini ve gizli bilgileri sızdırdığını iddia etmişlerdi.

YAPTIRIMLAR KONUSUNDA TRUMP YÖNETİMİNİN İSTEKSİZLİĞİ

Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler, Temmuz ayında yapılan zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşüldüğünde, 2016 yılındaki Rus müdahalesine dair Trump’ın “zayıf” tavrını eleştirmişlerdi. Trump, zirve sırasında kendi istihbarat örgütünün söyledikleri yerine Putin’in sözlerini esas alarak önemli eleştirilere maruz kalmıştı.
Kongre bir yıl önce Rusya’ya yaptırım yasa tasarısını onayladı. Demokratların yanısıra bazı Cumhuriyetçiler de dahil olmak üzere bazı kongre üyeleri yönetimin yaptırımları uygulamakta isteksiz olduğunu gündeme getirmişlerdi.