Reuters: ABD'nin eğit donat programının etkisi sınırlı, iç çekişme olabilir

Reuters, ABD'nin eğit donat programının etkisinin sınırlı olacağını belirterek, sadece IŞİD'e karşı mücadele yürütülmesinin de iç çekişkilere sebep olacağını iddia etti.

Dış Haberler

Reuters, yüzlerce Suriyeli muhalifin IŞİD'e karşı savaşmak üzere ABD tarafından eğitilmeye başlayacağını belirterek, ABD'nin eğitilip donatılan bu gruplara sonrasında nasıl destek vereceğinin belirsizliğini koruduğunu açıkladı. Böylesi birlikler yetiştirmenin muhalefet arasında iç çekişmelere sebep olacağı da söylenerek, yetiştirilen 15 bin kişiye rağmen ABD Başkanı Barack Obama'nın müdahaleye çekindiği iddia edildi.

ABD programı için başlangıçta istenen 500 milyon dolarlık bütçenin 1.1 milyara ulaştığı belirtilirken, buna rağmen kapsamın ve hedeflerin küçültüldüğü söyleniyor. Reuters'e göre yalnızca IŞİD'e karşı savaşacak bir birlik bölgedeki diğer İslamcı grupların da tepkisini çekecekken, buna çözüm olarak da eğitilen birliklerin Suriye hükümetine karşı da savaşması gösteriliyor.

Haberde görüş alınan İslamcı komutanlar, doğuda insanların IŞİD'den dolayı acı çektiklerini belirtirken, kendilerinin de Suriye hükümetinin baskısı altında olduğunu belirtiyor. Bu görüşte olan cihatçı komutanların yanı sıra Türkiye ve Suudi Arabistan'ın da yetiştirilen birliklerin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı kuvvetlere yoğunlaşmasını istedikleri aktarılıyor. 

Yetiştirilecek muhaliflerin Ürdün ve Türkiye'deki kamplarda eğitileceği belirtilirken, Obama'nın Suriye hükümetine müdahaleye karşı olduğu da savunuluyor. Ayrıca ABD yetkililerinin verdikleri silahların Ahrar eş-Şam ve Nusra Cephesi'nin eline geçmesine de kesinlikle karşı olduğu iddia ediliyor.