Raif Badewi bugün yine kırbaçlanıyor

Geçtiğimiz Cuma günü Cidde'de kırbaç ile cezalandırılan 30 yaşındaki internet yayıncısı Raif Badewi, bugün yine kırbaçlanacak.

Dış Haberler

''İslam'a hakeret ettiği'' gerekçesiyle geçen yıl yargılanıp, 10 yıl hapis cezası ve bin kırbaç ile cezalandırılan Badewi, bir yıldan beri cezaevinde  tutuluyor. Rauf Badewi,  ''Liberal Suudi Network'' adlı sitede Suudi rejimini eleştirmiş, din polisinin uygulamalarını protesto eden yazılara yer vermişti.

Uluslararası Af Örgütü, gördüğü işkenceden dolayı Badewi'nin sağlık durumunun iyi olmadığını bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW ise, Suudi kralı Abdullah'dan Badewi'nin serbest bırakılmasını istedi. 

Avrupa Birliği dış ilişkiler sorumlusu Federica Mogherini yaptığı açıklamada, Badewi'ye uygulanan  kırbaç cezasının ''kabul edilemez'' olduğunu söyledi.

ALMANYA İÇİN 'İSTİKRAR NOKTASI' VE BARBAR ARKADAŞLIĞI
Junge Welt gazetesi, Almanya ile Suudi Arabistan arasındaki çok yönlü silah alışverişine dikkat çekerek, Merkel hükümetinin Suudi Arabistan'daki insan hakları ihlallerini görmezden gelen tutumuna işaret etti. Gazete Badewi olayını manşetine ''Barbar arkadaşlar'' olarak taşıdı.

Sol Parti adına konuyla ilişkili konuşan Anette Groth, ''Suudi Arabistan federal hükümetin stratejik müttefiğidir. Bir stratejik müttefikten temel insan haklarına uyması beklenir'' dedi.

Suudi Arabistan Almanya'nın bölgede en yakın ilişki içinde olduğu ülke. Alman silah ihracatında Suudiler ilk üç ülke arasında yer alıyor. Almanya'daki silah satışını düzenleyen yasaya göre, satış yapılacak ülkede insan hakları ihlali olmaması gerekiyor. Buna karşın, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziére'nin de söylediği gibi, Suudi Arabistan bölgenin ''istikrar noktası'' olduğu için silah satışında her hengi bir beis görülmüyor.