PYD yetkilisinden Rusya yorumu: Terörle mücadele iyi, Esad'ı güçlendirmek kötü

PYD yetkilisi İlham Ehmed, Rusya'nın kendileriyle çalışmak istediğini söyledi. Ehmed, "Rusya'nın terörle mücadelesi iyi ancak Esad rejimini güçlendirmesi kötü" dedi.

Dış Haberler

Rusya'nın Suriye'de bombardımana başlaması ve askeri faaliyetlerini artırması ile birlikte gözlerin çevrildiği öznelerden biri de Demokratik Birlik Partisi (PYD).

Al Monitor'den Barbara Slavin'e konuşan PYD yetkilisi İlham Ehmed, Rus müdahalesi için "Terörizmle mücadelede iyi bir adım, ancak öte taraftan bu müdahale Esad rejimini güçlendiriyor ve bu kötü" dedi.

Ancak Ehmed, Rusya'nın İdlib ve Halep'te bombaladığı noktalarda ABD destekli Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) bulunmadığına dikkat çekti.

Washington Institute for Near East Policy isimli düşünce kuruluşundan Fabrice Balanche ise, Kürtlerin Fırat'ın batısını da ele geçirerek Afrin ile Kobani'yi birleştirmek istediğini, ancak Washington'un Ankara'ya bu durumun gerçekleşmeyeceği konusunda söz verdiğini söyledi.

Balanche, YPG'nin Afrin-Cerablus hattını ABD'nin hava desteği olmadan ele geçirmesinin zor olduğunu savundu.

Balanche, Washington Institute için kaleme aldığı bir yazıda, YPG'nin bu hat için ABD'den destek görmezse yüzünü Rusya ve Şam yönetimine çevirebileceğini öne sürdü.

"Ortadoğu uzmanı" Henri Barkey ise, ortada iki oyun olduğunu, Fırat'ın batısı için Kürtlere destek vermenin Türkiye ile ABD'nin arasını bozacağını, ancak Rakka için birlikte hareket edileceğini kaydetti.

Ehmed, Rojava'daki Kürt yönetiminin "özerkliği değil, özyönetimi savunduğunu" söyledi. Ehmed, Kürtlerin kendi kültürü ve dili ile Suriye içinde kalmak istediğini belirtti.

Ehmed, Türkiye'nin Suriye'de oynadığı rolü de eleştirerek, "Türkiye sınırlarını terörizm içim açtı. Terör gökten gelmedi" dedi.