Putin’in düşürülen uçakla ilgili sözlerine Kremlin’den açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı’nın Lazkiye’de Rus uçağının İsrail’in provokasyonuyla düşürüldüğünü açıklamasının ardından, Putin’in konuya ilişkin yumuşak tonu dikkat çekmişti. Kremlin, Putin’in uçağın bir “trajik ve tesadüfi olaylar zinciri sonucu” düştüğü yolundaki kanaatiyle ilgili açıklamada bulundu.

Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanlığı sözcüsü Dmitri Peskov, Putin’in Lazkiye’de Ilyuşin-20 adlı Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili kanaatinin Rusya Savunma Bakanlığı’nın verilerine dayandığını söyledi.

Kremlin’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Peskov, İsrail’in olayla ilgili savlarının ise Rus uzmanlar tarafından incelendiğini ifade etti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada Lazkiye’deki hedeflere saldırı düzenleyen İsrail uçaklarının, Rus uçağı düşürüldüğünde kendi hava sahasına dönmüş oldukları ileri sürülmüştü.

Peskov “Savunma Bakanlığımız ile Genelkurmayımız o bölgedeki tüm uçuşların, öncelikle ve en önemlisi kendi uçağımızın uçuşu hakkında her dakikanın, her saniyenin bilgisine sahip. Başkanın dayandığı bilgi de budur” dedi.

İSRAİL'İN VERİLERİ İNCELENECEK

Rusya Devlet Başkanı Putin’in İsrail Başbakanı Netanyahu ile dün akşam yaptıkları telefon görüşmesinde, İsrail Hava Kuvvetleri Başkomutanlığı’ndan bir uzman heyetin kendi verilerini Moskova’ya iletmeyi teklif ettiğini hatırlatan Peskov şöyle konuştu:

“[İsrail’in verileri] henüz bize ulaşmadı. Uzmanlarımız bunları kesin bir biçimde inceleyecektir.”

Suriye’den bir veri paylaşımı olup olmadığıyla ilgili bir soru üzerineyse Peskov, bu konuda herhangi bir bilgisi olmadığını, bu sorunun Rusya Savunma Bakanlığı’na yönetilmesi gerektiğini belirtti. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Putin’i arayıp aramadığını soran bir gazeteciye “Hayır” yanıtını veren Peskov, ancak Şam’ın olayla ilgili resmi bir açıklama yaptığını vurguladı.

Rusya Savunma Bakanlığı 17 Eylül’de Moskova saatiyle 23.00 sıralarında Akdeniz’de Suriye kıyısına 35 kilometre uzaklıktaki İlyuşin-20 adlı uçakla temasını kaybettiğini duyurmuştu. Uçağın radardan kaybolduğu sırada, dört İsrail F-16 savaş uçağı Suriye’nin Lazkiye bölgesindeki hedefleri vurmaktaydı. Rusya Savunma Bakanlığı daha sonra yaptığı açıklamada İlyuşin-20’nin Suriye hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunu, İsrail savaş uçaklarının Rus uçağını kalkan olarak kullanarak İlyuşin-20’nin Suriye hava savunma sistemleri karşısında korunmasız kalmasına yol açtıklarını bildirmişti. Bakanlık açıklamasında olay İsrail’in provokasyonu olarak nitelenmişti.

Dün akşam saatlerinde Putin’den gelen açıklamalardaki yumuşak ton ise dikkat çekmişti. Putin “Bu durumda, büyük ihtimalle (uçağın düşürülmesinin) trajik ve tesadüfi  olaylar zincirinin sonucu olduğu görülüyor. Çünkü İsrail uçağı bizim uçağımızı vurmadı, ancak hiç bir şüpheye izin vermeden ne olup bittiğini ciddi bir şekilde anlamamız gerekiyor" demişti.