Putin'den Soçi toplantısı öncesi ilk açıklama: Suriye'nin parçalanmasını önledik

Vladimir Putin, İran ve Türkiye liderleri ile Soçi'deki görüşmesinden önce açıklama yapıyor. Putin, "Suriye'nin parçalanmasını engelledik. Gerçek bir siyasi çözüm olanağı belirdi" dedi.

Dış Haberler

Rusya, İran ve Türkiye'nin liderleri Rusya'nın Soçi kentinde Suriye'yi görüşmek için bir araya geldiler.

Görüşme öncesinde basına poz veren liderlerden Putin, "Suriye'nin parçalanmasını engelledik" dedi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, görüşmenin başında yaptığı açıklamada Rusya, İran ve Türkiye'nin gösterdiği çabaların Suriye'nin parçalanmasını önlediğini vurguladı.

Putin, "Suriye'de siyasi uzlaşı için yeni bir aşamaya geldik. Siyasi sürecin devam etmesi noktasında görüş alışverişi yapacağız. Suriyeliler arasında etnik ve mezhebi görüşmesi öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

Suriye'de teröristlere yönelik operasyonların tamamlanmak üzerine olduğunu kaydeden Putin, Rusya, İran ve Türkiye'nin çabaları sayesinde Suriye'nin parçalanmasının önüne geçildiğini ve yıllardır devam eden krizi sonlandırma konusunda gerçek bir şans doğduğunu belirtti.

'SURİYE'NİN YENİDEN İNŞASI İÇİN ORTAK PROGRAM HAZIRLAYALIM'

Soçi'deki görüşmeden sonuç alacaklarından emin olduğunun altını çizen Putin, "Suriye'nin yeniden inşası için kapsamlı bir ortak program hazırlamayı öneriyorum. Varacağımız anlaşmalar, Suriye'nin toprak bütünlüğünü pekiştirecek" dedi.

'SIĞINMACILARIN SURİYE'YE DÖNMESİ İÇİN YARDIM ETMELİYİZ'

Putin, Rusya, İran ve Türkiye'nin Suriye'de siyasi çözüm sürecine girilmesi için elinden gelen tüm çabayı göstereceğini umduğunu belirterek, Suriye'de çözüm bakımından insani boyutun, halka yardımın, bölgelerin patlayıcı maddelerden temizlenmesinin ve sığınmacılara geri dönmeleri için yardım sunulmasının önemli olduğunun altını çizdi.

'SURİYE HÜKÜMETİNİN DE TAVİZ VERMESİ GEREKECEK'

Putin, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini söyledi.

Rus lider, "Suriye halkı, ülkenin geleceğini kendileri belirlemeli. Elbette zor bir süreç olacak ve hükümetin de taviz vermesinin gerekeceği durumlar olacak" diye konuştu.

RUHANİ: SURİYE HALKI ZAFERE DOĞRU İLERLİYOR

Ruhani de Suriye krizinin ilk günlerden itibaren tüm ülkeler tarafından yakından izlendiğini belirtti. Ruhani ayrıca IŞİD'in temel zemininin dökülmeye başladığının altını çizerken Suriye halkının zafere doğru ilerlediğini belirtti. Ruhani, "Barış süreci konusunda iş birliğinden memnunum" ifadesini kullandı.

Ruhani, Şam'ın meşru izni olmadan uluslararası güçlerin Suriye'de bulunmasının hiçbir nedeni yok. Yabancı askerlerin varlığı, yalnızca Suriye hükümeti onları davet ettiyse kabul edilebilir bir durumdur" diye konuştu.

ERDOĞAN: SİYASİ ÇÖZÜME KATKI SAĞLAMAK ELZEMDİR

Erdoğan da konuşmasında şunları söyledi:

Değerli dostum Putin'e bu zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum. Geçen hafta yine Soçi'de buluşmuş ve Suriye meselesini etraflıca ele almıştık. Tüm konuları üçlü formatta değerlendirme fırsatımız oluyor. Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın durması bakımından son derece önemli. Türkiye Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerine dünya şahit oldu. Astana bunun en güzel örneğidir. Suriye halkının kabul edebileceği kalıcı bir siyasi çözümün tesis edilmesi için katkıyı sağlamak elzemdir. Tabii biz bugün zirveye hazırlık yaptık. Temennim odur ki bugün çok farklı bir şekilde ayrılırız buradan. Bugün kritik kararlar alacağımızı düşünüyorum.