Putin: Suriye’de IŞİD’le yalnızca Kürtler ve Esad savaşıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin BM Genel Kurulu’na hitabında, Suriye’de yalnızca Kürtler ve Suriye ordusunun IŞİD’e karşı savaştığının kabul edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na hitabına, BM’nin 70 yıllık tarihi boyunca farklılıklar bulunduğunu, teşkilatın işlevinin hiçbir zaman oybirliği sağlamak olmadığını, anlaşmaya varmak olduğunu vurgulayarak başladı. Putin, Soğuk Savaş’ın ardından “dünyada tek bir güç merkezinin” ortaya çıktığını ve BM’ye danışıp danışmamak konusundaki kararı da bu merkezin verdiğini söyledi.

Rusya’nın ortaklarıyla fikir birliğine varmak temelinde birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyleyen Putin, BM’nin temellerinin çökertilmesinin “son derece tehlikeli” olduğunu ifade etti. Rusya Devlet Başkanı, böyle bir durumda gerçekten bağımsız devletlerin yerini protektoralar ve dışarıdan kontrol edilen coğrafyaların alacağının altını çizdi.

'IŞİD’İ ABD YARATTI'

Putin, konuşmasının devamında IŞİD’e ve Ortadoğu’daki duruma değinirken, IŞİD’in ABD’nin 2003’teki Irak işgalinin ürünü olduğunu vurguladı. “Artık durum daha da tehlikeli” diyen Putin, IŞİD militanlarının aralarında Avrupa ülkeleri ve Rusya’nın da olduğu pek çok ülkeden militan devşirdiğini hatırlattı.

'IŞİD’LE ESAD VE KÜRTLER SAVAŞIYOR'

Rusya Devlet Başkanı, konuşmasının Suriye’deki durumla ilgili kısmında “Esad ve Kürt milisler dışında IŞİD’le hiç kimsenin savaşmadığını kabul etmek zorundayız” dedi.

Putin, "Terörle göğüs göğüse çarpışan Suriye yönetimi ve silahlı kuvvetleriyle işbirliği yapmayı reddetmenin büyük bir hata olduğu görüşündeyiz" diye konuştu.

Putin, dünyadaki mevcut durumun daha fazla sürdürülemeyeceğini, Hitler’e karşı kurulan koalisyona benzer bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

‘ÇÖZÜM DEVLETİ RESTORE ETMEK’

Ülkesinin kısa bir süre içerisinde Ortadoğu’daki tehditlerin değerlendirmesini yaptıkları bir bakanlar kurulu toplantısı düzenleyeceğini belirten Putin, IŞİD karşıtı güçler arasında BM ilkeleri temelinde işbirliği sağlanması gerektiğini ifade etti.

Putin, Suriye’de çözümün Suriye devletinin egemenliğini restore etmekten geçtiğini vurguladı ve bunun başka bir alternatifi bulunmadığını söyledi.

UKRAYNA KRİZİ

Konuşmasına NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesine yönelik eleştirileri ve NATO’nun Ukrayna krizinin yaratılmasındaki rolüne işaret ederek devam eden Putin, Ukrayna’da “dış destekli bir darbe gerçekleştirildiğini” belirtti.

Avrupa ve ABD’nin Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlarını “artan iktisadi bencillik” olarak niteleyen Putin, ülkesinin BM’nin küresel bir karşı karşıya gelişin önlenmesine yönelik potansiyeline inandığını belirterek son verdi.