Putin: NATO Finlandiya'nın son askerine kadar Rusya ile savaşacaktır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya'nın NATO'ya dahil olması durumunda Rus birliklerinin Finlandiya-Rusya sınırına yakınlaştırılacağını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya'nın NATO'ya dahil olması durumunda Rus birliklerinin Finlandiya-Rusya sınırına daha da yakınlaştırılacağını ve Baltık'ta bir gerilimi engellemeye çabalayacağını ifade etti. Putin, "Bir gecede Rusya sınırında NATO birliklerinin bir parçası oluşuverse birliklerimizi yine de 1500 km ötede tutacağımızı mı düşünüyorsunuz? " dedi.

Reuters'ın haberine göre Ukrayna'da gerilimin tırmanmaya başladığı 2014 yılından beri Finlandaya yapılan ilk ziyarette Putin "NATO, muhtemelen severek, son Finlandiyalı asker hayatta kalıncaya kadar Rusya ile savaşmayı tercih edecektir. Buna ihtiyacınız var mı? Bizim yok ancak karar sizin" dedi.

Son aylarda Baltık hava sahası Rus ve batılı uçaklar arasında gerilime sahne oldu. Putin ve Niinisto bölgede güvenliğin yükseltilmesi çağrısında bulunmuş, Finlandiyalı başkan hiçbir askeri taşıtın tanınma mekanizmaları kapalı halde hareket etmemesini istemişti. Varşova'da yapılacak NATO toplantısından hemen bir hafta önce yapılan ortak açıklamada Putin NATO ile karşılıklı güveni kurmak için gerekli adımları atacağını ve Varşova'da yapılacak toplantının ardından düzenlenecek Rusya-NATO konseyler toplantısında çatışmaları engellemenin yollarını arayacağını ifade etti.