Putin: ABD ile ilişkiler dondu, Washington çıkarlarımıza saygı göstermeli

Rus lider Vladimir Putin, ABD ile ilişkilerin "donmuş" olmasından üzüntü duyduğunu söylerken, Washington'un Moskova'nın çıkarlarına saygı duyması gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile ilişkilerin donmuş durumda olmasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirip "Maalesef ki ilişkilerimiz donmuş vaziyette. Bunun bizim hatamız olmadığını düşünüyorum" dedi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Uzak Doğu bölgesindeki Vladivostok'ta düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu'nun ikinci gününde açıklamalarda bulunan Putin, şu ifadeleri kullandı:

İlişkilerin soğumasına yol açan ilk taraf biz değiliz. İşbirliğimizi ortaya koymaya hazırız. Ama bu yalnızca bize bağlı değil, gelecekteki ABD yönetiminin Rusya ile nasıl ilişkiler inşa etmek istediğine de bağlı. 

Moskova'nın işbirliğine her zaman hazır olduğunu vurgulayan ama Washington'dan çıkarlarına saygı göstermesini beklediğini belirten Putin, "Partnerlerimiz farklı bir mantıkla düşünürse —ortak çıkar, çıkarlara saygı mantığı- ilişkilerimiz önemli ölçüde değişecektir" dedi.

Putin sözlerini şöyle sürdürdü:

Füze savunma anlaşmasını tek taraflı olarak feshedip İran'ın nükleer tehdidi gerekçesiyle füze savunma sistemi geliştirmek ve bu tehdit ortadan kalkınca her şeyi unutmuş gibi davranıp her şeye rağmen sistemi geliştirmeye devam etmek mümkün. 

Rusya'nın 1990'larda toplumda ve piyasada reformlar yaptığını hatırlatan Putin, "O dönem demokrasi ve piyasa ekonomisinin geliştirilmesinin temelini attık. Bu açılımla birlikte ortaklarımızdan benzer bir yanıt alacağımızı umduk. Ama böyle olmadı" dedi.

"Kendi ulusal çıkarlarının etrafını saran kristal kürelere odaklanıp kendi kararlarını verdiler" diyen Putin, "Rusya'daki bu değişimi nasıl mı gördüler? 'Sovyetler Birliği çöktüğüne göre Rusya'yı sıkıştırmanın zamanıdır' dediler" diye konuştu.

Kırım'la ilgili de konuşan Putin, "Kırım halkı kararını verdi, referanduma gitti. Tarihsel açıdan bu mesele kapandı. Eski sisteme dönüş söz konusu olamaz" dedi.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin de konuşmacı olduğu oturumda konuşan Putin, uluslararası ekonominin gidişatı ve Asya- Pasifik bölgesindeki işbirliği alanlarına yönelik değerlendirmelerde de bulundu. 

Bölgedeki devletleri kapsayan ortak 'dijital ekonomi' alanı kurmayı teklif eden Putin, rekabetçi enerji fiyatları sunmaya da hazır olduklarını belirtti. Rusya, Japonya, Güney Kore, Çin ve Moğolistan'ın enerji sistemlerinin birleştirilmesini öngören 'süper halka' projesine de değinen Putin, hükümetlerarası çalışma grubu kurulmasını önerdi.

Rusya'nın Uzak Doğu'daki yatırım projeleri için altyapı geliştirecek yatırımcılara destek olmaya çabaladığını anlatan Putin, Rusya ve Japonya'nın ekonomi ve güvenlik alanlarında 'doğal olarak partner' olduğuna dikkat çekti.

Rusya ve Japonya'nın, ilişkilere zarar vermemek adına Kuril Adaları'yla ilgili ihtilafın gidermesi gerektiğini hatırlatan Putin, "Yakın geçmişte Japon dostlarımızın talebi üzerine meseleyi yeniden değerlendirmeye aldık. Çözüm için büyük oranda güven ve —Bloomberg mülakatında da söylediğim gibi- her iki tarafın da kendini yenilmiş ya da kaybetmiş hissetmeyeceği bir yol bulunması gerekiyor. Karmaşık bir çözüm ama bulmaz zorundayız" ifadelerini kullandı.