Polonyalılar avroya karşı

Polonya'da halkın büyük bir kısmı avroya geçişe sıcak bakmıyor. Hükümet, bu nedenle avro bölgesine girişi sürekli erteliyor.

Dış Haberler

Polonya'da yapılan kamuoyu araştırmasına göre, yüzde 68 Avrupa para birliğine karşı ve ulusal paranın korunmasından yana görüş bildirirken, yanıt verenlerin yüzde 49,9'u avronun Polonya'da var olan iktisadi krizi daha da derinleştireceği görüşünde. Bununla birlikte, yüzde 84 Avrupa Birliği'ne üye kalınması yönünde görüş bildirdi.

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PIS) son haftalarda yapılan mitinglerde onbinlerce insan tarafından protesto edilmesi üzerine Başbakan  Jaroslaw Kazinski, Polonya yasaları gereği referanduma gitmek zorunda olmasa da, gelen tepkileri hesaba katarak para birliğine katılmayı erteliyor.

''Open Europe'' örgütünden Pawel Swidliki'nin iddiasına göre, ''Polonya ve benzeri durumdaki ülkelerin öngörülen bir sürede Avrupa Para Birliği'ne katılmaması durumunda, AB çerçevesini belirleyen kurumsallıkların sürdürülmesi fevkalade zor duruma gelecektir'' dedi.