Polonya’dan NATO’ya Rusya konusunda ‘talimat’

Polonya radyo istasyonu RMF24’ün haberine göre NATO dışişleri bakanları toplantısı sırasında Polonyalı bakan Witold Waszczykowski NATO şefi Jens Stolenberg’e ittifakın Rusya ile diyalogunu nasıl sürdürmesi konusunda talimatlar içeren bir mektup iletti.

Dış Haberler

Sputnik’in Polonya radyo istasyonu RMF24’ten aktardığı habere göre Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski NATO’ya Rusya ile müzakere edeceği konulara belli sınırlamalar getirilmesi konusunda gizli bir öneri mektubu iletti. Mektubun dilinin adeta ne yapılacağını dikte ettiği belirtiliyor.

Habere göre, bakan NATO’ya ilettiği mektupta Rusya ile müzakere edilecek konulara AB ülkeleriyle uzlaşılamayan başlıkların dahil edilmemesi, böylece Rusya’nın Avrupa ülkeleri arasındaki çelişkilerden yararlanabilecek hamleler gerçekleştirilmesine izin verilmemesi dillendiriliyor.

Waszczykowski daha da ileri giderek Rusya ile görüşülecek konuların yalnızca Ukrayna, Afganistan ve ileriye dönük güvenlik teminatı ile sınırlı kalması gerektiğini belirtiyor.

NATO’DA ÇATLAK

Konuyu Sputnik’e değerlendiren siyaset analisti Konrad Rekas, Polonya Dışişleri Bakanı’nın adeta NATO şefi gibi davranmaya başladığını kaydetti.

Rekas, Waszczykowski’nin bu mektupla birlikte kendilerinin “doğu politikaları ve Rusya’daki siyasi durum” gibi başlıklarda en iyisini bildiklerini ima ettiğini söyledi.

Rekas ortaya çıkan tablonun aslında “şahin kanat” olarak nitelendirilebilecek Polonya, ABD ve Birleşik Krallık gibi üyelerle diğer NATO üyeleri ve şef Jens Stolenberg’in kendisi arasındaki çelişkinin bir tezahürü olarak okunabileceğini belirtti.